Майбутнє ринку корпоративних облігацій України

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 20:26
Український фондовий ринок має шанси вижити і, насамперед, за рахунок корпоративних облігацій. Такої точки зору дотримується велика частина учасників ринку. Про це також свідчать факти останніх подій. У другому півріччі 2001 року сталося значне зростання обсягів випуску корпоративних облігацій, первинний ринок яких випередив випуск акцій більш ніж в 3 рази.

Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України (ДКЦПФР) в серпні зареєструвала шість випусків корпоративних облігацій на загальну суму 166,95 млн. грн., тоді як сумарна вартість зареєстрованих Комісією випусків акцій з метою залучення коштів становила тільки 55,145 млн. грн.
Учасники ринку пояснюють зростання пропозиції корпоративних облігацій прагненням підприємств отримати альтернативні джерела фінансування, "облігаційним бумом" в сусідній Росії, а також появою різних фінансових схем з використанням облігацій.

Експерти підкреслюють, що в умовах кризи на ринку акцій, коли ПФТС-індекс впав до самого низького значення з початку року, розміщення акцій не дозволяє емітентам залучити значні кошти.

Найбільшими емітентами облігацій стали "Райфайзенбанк", АП "Одеський коньячний завод" і ДАК "Титан". У процесі розміщення знаходяться облігації компанії "Київстар ДЖ. Ес.Ем." (ведучий оператор мобільного зв'язку), "АКБ Західно-Український кредитний банк" і банк "Південний".

Таким чином, традиційний в Україні спосіб фінансування за рахунок залучення банківських кредитів і випуску акцій поступово замінюється більш універсальним.

Серйозною перевагою облігаційної позики, на відміну від випуску акцій є те, що внаслідок розміщення облігацій не відбувається перерозподілу акціонерного капіталу, що важливо для великих акціонерів компанії - емітента.

Нарівні з перевагами випуску облігацій існують і певні недоліки, які, насамперед, пов'язані з витратами емітента на їх обслуговування, так звані накладні витрати.

Послуги з розміщення облігацій, як правило, надають досвідчені оператори фондового ринку. У їх функції входить організація емісії, безпосереднє розміщення облігацій, підтримка їх ліквідності на вторинному ринку, а також їх погашення. Вартість таких послуг залежить від розміру облігаційної позики і зобов'язань, які бере на себе менеджер з їх розміщенню. Розмір вартості в Україні коливається в межах 1-3% від обсягу випуску.

Загалом же, як заявив помічник голови правління "Укрсиббанку" А. Суляєв, на розміщення облігацій і підтримку їх ліквідності відводиться до 90% загальної вартості послуг банку, а на здійснення погашення облігацій і на організацію емісії - близько 10%.

Згідно з договором компанії "Київстар Дж.Ес.Ем." і "Укрсиббанку" останній взяв на себе зобов'язання викупити весь нерозміщений випуск облігацій в документарній формі, а також виконати функції стосовно підтримки їх ліквідності на вторинному ринку. Нарівні з "Укрсиббанком" розміщенням облігацій Києвстара займається "ING - банк", який орієнтований, насамперед, на іноземних інвесторів. Прибутковість облігацій Київстару 18 20% в гривні і 11-12% річних в дол. США в залежності від терміну обігу.

Крім облігацій компанії "Київстар Дж.Ес.Ем." з 22 по 24 жовтня 2001 в ПФТС будуть проходити торги по облігаціях АТ "Західно-Український комерційний банк" (ЗУКБ). Обсяг випуску облігацій становив 12 млн. грн. Термін обігу становить 6, 9 і 12 місяців, прибутковість відповідно 20%, 21% і 22% річних в гривні. Виплата процентів відбувається щоквартально.

"АКБ Південний" також з 08.10.2001 по 10.12.2001 виставляє свої облігації в ПФТС, прибутковість і термін обігу яких ще більш привабливі. Так по облігаціях з терміном обігу 92 дні, прибутковість становить 19% - 184 дні, 21,5% - 274 дні, 24% і 365 днів - 27% річних в гривні.

У порівнянні з іншими фінансовими вкладеннями інвестування в корпоративні облігації, несе в собі певні вигоди для їх тримача. Якщо враховувати, що загальна прибутковість по облігаціях включає в себе поточну і купонну, то в загальній сумі прибутковість по облігаціях може значно перевершити прибутковість по депозитах в банках. Крім того, на відміну від депозиту, облігації мають певну міру ліквідності і можливості їх швидкої конверсії в інші фінансові інструменти.

Порівняльна характеристика депозитних ставок українських банків і купонна прибутковість по корпоративних облігаціях (усереднений показник).
3 міс. 6 міс. 12 міс.
$ грн. $ грн. $ грн.
Прибутковість по депозитах 5-6% 15-18% 7-7,5% 18-20% 8-9% 21-22%
Прибутковість по облігаціях - 18-19% 8-9% 18-22% 11-12% 20-27%

Можливість проведення аналізу кон’юнктури ринку, а також наявність спреду, що постійно підтримується, дає основи для появи в недалекому майбутньому інституціональних гравців, готових зіграти на пониженні/підвищенні курсової вартості корпоративних облігацій.

Забезпечення ліквідності облігацій з боку фінансових установ, що обслуговують їх випуск, дозволить тримачам використати облігації як заставу при отриманні кредитів. До такого роду застав банки виявляють значну цікавість, а витрати на визначення його ринкової вартості при спреді, що постійно підтримується, стають мінімальними. Можливість роботи з облігаціями по операціях РЕПО - ще одна з переваг цього фінансового інструменту.

Останньою і найбільш важливою подією, яка виводить ринок корпоративних облігацій на якісно новий європейський рівень, є випуск єврооблігацій "НАК Нафтогаз України". За узгодженими раніше умовами об'єм емісії складе більше за 1,4 млрд. Всі облігації номіновані в євро.
Сьогодні Кабміном підготовлені і передані на розгляд до Верховної Ради умови їх випуску і обороту. Ратифікація Парламентом умов дозволить "НАК Нафтогаз України" вже на початку 2002 року передати облігації Газпрому.

Як повідомлялося раніше, за підсумками зустрічі глав Урядів України і Росії А.Кінаха і М.Касьянова, було прийняте рішення оформити заборгованість України перед Росією єврооблігаціями "НАК Нафтогаз України", процентна ставка по яких складе LIBOR +1%. Забезпеченням по їх погашенню прийнято вважати поточні платежі за транзит газу по Україні.

Схоже, що в облігаціях "НАК Нафтогаз України" закладений найбільший потенціал виходу українських корпоративних облігацій на зовнішній ринок. Про це свідчать досить активні схеми роботи, що активно вибудовуються структурами, наближеними до Газпрому.

Ще в липні 2001 року Національний резервний банк (Росія) запропонував українському уряду випустити корпоративні єврооблігації "Нафтогазу України" на суму боргу за газ перед Росією.

Як повідомляли раніше ЗМІ, голова правління НРБ Олександр Лебедєв заявив, що випуск облігацій дозволить Україні, не збільшуючи суми зовнішнього боргу, ліквідувати заборгованість за газ перед Росією. Зі слів Лебедєва, забезпеченням випуску облігацій повинні виступити "певні активи України". Лебедєв додав, що, крім НРБ, в проекті готові брати участь декілька іноземних банків, переліку яких він не назвав.

Сам НРБ розраховує стати андеррайтером по розміщенню корпоративних облігацій "Нафтогазу України".

НРБ, є найбільшим тримачем держоблігацій, випущених Україною в рахунок погашення боргу за газ, імпортований в 1994 році ( "газпромівок").
Під час реструктуризації зовнішнього боргу України в минулому році НРБ погодився на реструктуризацію "газпромівок" з більш пізніми термінами погашення і обміняв їх на нові євробонди об'ємом 482 млн. доларів за номіналом.

А поки в Газпромі вирішують, як краще розпорядитися облігаціями, які отримаються, українська депозитарна система, що вже набила руку останнім часом на внутрішніх конфліктах, готується до прийняття найбільш значущого за всю історію фондового ринку України випуску корпоративних облігацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування