Експерти прогнозують скорочення ВВП в 30 розвинених країнах світу

Субота, 20 жовтня 2001, 18:42
Організація Економічної співпраці та розвитку (ОЕСР) оприлюднила попередні оцінки стану розвитку світової економіки в цьому та наступному році. Прогноз виявився ще більш нерадісним, ніж передбачалося. Причина - світова економічна криза, що поглиблюється після 11 вересня.

ОЕСР скоротила прогнозовані показники зростання ВВП в 30 індустріально розвинених країнах, які входять до організації.

Якщо в травні економісти ОЕСР передбачали зростання ВВП загалом у розвинених країнах на рівні 2% у 2001 році і 2,8% у 2002, то зараз ці прогнози скоротилися вдвічі - до 1,2% та 2% відповідно.

Найбільш скоректовані показники другої і третьої за розміром економічних систем світу - японської і німецької.

Якщо в травні у Німеччині прогнозували зростання 2,2% у 2001, то зараз - лише 0,7%. В Японії замість зростання в 1% очікується спад на рівні 0,7%.

З п'яти країн з найбільшим ВВП найкращі перспективи у Франції і Великобританії - і та, і друга досягнуть 1,9% росту в цьому році і 1,6% у майбутньому.

Найгірше майбутнє з країн-членів ОЕСР - у Туреччини. Її ВВП скоротиться цього року на 6%, і на незначне поліпшення чекають лише наступного року.

Загалом, економічна ситуація в світі, як вважають економісти організації, почне поліпшуватися не раніше другої половини майбутнього року.

Найпильнішу увагу в звіті приділяють, звісно, економіці США. Показники її зростання вельми незначні - 1,1 в цьому році і 1,3 в майбутньому. Однак спаду ОЕСР не обіцяє.

Проте, міністерство фінансів США висловивло здивування і цими цифрами, сказавши, що чекає кращих показників.

Однак зростання споживчих цін в США за вересень виявилося в чотири рази вищим, ніж в серпні. Це породжує певні інфляційні побоювання.

Поки, щоправда, рано говорити, що виправдалися побоювання багатьох економістів, які вважали, що різке збільшення урядових витрат після 11 вересня і обіцяні Бушем податкові послаблення призведуть до інфляції без істотного прискорення темпів зростання.

Минулого тижня МВФ оприлюднив свої прогнози, які робилися без урахування перипетій останнього місяця. Фонд обіцяв 1,3% у 2001 році і 2,1% у 2002.

Показово, що ці цифри менші, ніж подані ОЕСР в травні. З цього можна зробити висновок, що стан світової економіки погіршився ще сильніше, ніж припускали обережні економісти.

Оцінки ОЕСР - перший крупномасштабний прогноз стану світової економіки, складений після 11 вересня. Звіт ОЕСР, підготовлений в штаб квартирі організації в Парижі, направлений урядам країн-членів організації, які повинні надати свої оцінки. Остаточний текст звіту буде опублікований 20 листопада, але навряд чи він відрізнятиметься в цифрах від "чернетки".

BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування