Джонні Депп повертається "З пекла"

Субота, 20 жовтня 2001, 20:13
Поява на американських екранах фільму "З пекла" дивує не тільки вчених мужів. І справді, як можна показувати фільм про серійного вбивцю, та ще й з такою назвою, коли у країні таке робиться?

Фільм Алена та Альберта Хьюз (Allen and Albert Hughes), 29-річних близнюків-режисерів афроамериканців, став черговим беззаперечно талановитим творінням після міських драм "Погроза суспільству", знятий у 1993 році, та "Мертві президенти" 1995 року випуску.

Брати справедливо обурюються, коли говорять, ніби вони не здатні зняти нічого путнього окрім міських драм. І "З пекла" є чудовим спростуванням цієї підозри. До того ж хороша історія завжди залишається хорошою історією, назважаючи на те, де і коли вона відбувалася. І нарешті, не обов'язково переносити фабулу фільму талановитих режисерів на сьогодення.

Це заново розказана історія про Джека Різника, при чому знімаються у картині такі зірки, як Джонні Депп (Johnny Depp) та Хізер Грехем (Heather Graham). І цього разу події відбуваються у лондонському районі Уітчапел у 1888 році, а не у районі Ватт у Лос-Анджелесі у 1993.

Брутальні вуличні сцени, наркотики, проституція та море крові завжди присутні у фільмах братів Хьюз. Але цього разу саме ці чинники зламали стереотипи Голлівуду про їх творчість.

 
 
Джонні Депп грає у фільмі інспектора Фреда Абберлайна (Fred Abberline), надто зіпсований герой, який став захоплюватися опіумом, після того, як були вбиті його дружина та дитина. Роббі Колтрейн (Robbie Coltrane) грає роль сержанта Пітера Годлея (Sgt. Peter Godley), який дуже любить та поважає закон і порядок, і до того ж дружить з Фредом Абберлайном та нагладає за ним.

Саме Годлей підкидає Абберлайну серію таємничих вбивств, які відбуваються в Уітчапелі, лондонському районі, населеному п'яними, злиденними злодіями та проститутками. І, звичайно, вбивства у такому районі мало хто взагалі розслідує.

Але ці вбивства зовсім різні. Жертвами завжди стають жінки, їх вбивають ввечері, їм перерізають горло, і вирізають внутрішні органи. Причому вбивця повинен добре знати анатомію. Його нарікають Джеком Різником.

 
 
Хізер Грехем грає Мері Келлі, гарненьку ірландку, яка мріє про щасливе життя у великому місті, але їй доводиться заробляти собі на життя на вулиці. У Мері є декілька подруг, проституток – Кейт (Леслі Шарп, Lesley Sharp), Ліз (Сюзан Лінч, Susan Lynch), Брюнетка Енні (Катрін Картрідж, Katrin Cartlidge) та Поллі (Аннабель Апшон, Annabelle Apsion). Але невдовзі стає зрозуміло, що окрім професії дівчата ще мають дещо спільне – вони всі стають запланованими жертвами вбивці, і між ними та смертю стає Абберлайн.

Сценаристи Террі Хейз (Terry Hayes) та Рафаель Іглесіас (Rafael Yglesias) назбирали чимало пліток та легенд про Джека Різника та втілили їх всі у сценарії. До того ж підгрунтям для фабули "З пекла" став роман Алана Мура (Alan Moore) з такою ж назвою.

Для вірогідності відображеної картини і цінності вироблення уяви глядача працює все – розіграні сцени, інтер'єри, костюми. Слід відзначити чудову роботу оператора Пітера Демінга (Peter Deming), який майстерно працює з грою світла і тіні, з ракурсами зображення та зі стоп-кадрами.

 
 
Плюс, як завжди, якісна та кількісна гра Джонні Деппа. Його інспектор Абберлайн чоловік, який втратив волю до життя, і знову її знайшов тільки тоді, коли зустрічається зі смертю.

Грехем також гарно втілює у життя проститутку Мері із золотим серцем. Вона чудово зображає ірландський акцент та як її героїня вірить у блакитну мрію, не зважаючи на те, що життя проходить у трущобі.

"З пекла" - фрагментований фільм, але в той же час повністю передбачуваний. Він ніби складається з окремих моментів, маленьких "фільмів у фільмі". У той же час його дивишся на одному диханні.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування