Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сухопутна операція США в Афганістані була невдалою, але її результатами керівництво задоволене

Неділя, 21 жовтня 2001, 17:00
У міністерстві оборони Таджикистану підтвердили, що на півдні Афганістану, в околицях Кандагара у суботу була проведена перша наземна військова операція "США проти талібів". За даними таджицького воєначальника, атака загонів спецпризначення не принесла результатів і не вчинила впливу на загальну військово-політичну ситуацію в Афганістані.

За даними джерела, більше за 100 солдат із загонів спецпризначення, що десантувалися з вертольотів у західному передмісті Кандагара у районі гори Бабашахи, відразу попали під щільний вогонь талібів і залишили район бою на вертольотах. Основна мета операції - здійснення диверсійних акцій на замаскованому аеродромі - не була виконана, підкреслило джерело.

Вранці 20 жовтня ВПС США завдали ракетно-бомбових ударів по Кабулу, Кандагару, Герату, внаслідок яких, за твердженням талібів, загинуло 29 мирних жителів.

На східних околицях Кабула пролунало вісім вибухів. Сили ППО талібів не робили спроб відбити повітряні атаки американців.
Тим часом в провінції Тахор продовжуються локальні позиційні бої і таліби продовжують добровільно переходити на сторону Північного альянсу. За твердженням начальника розвідки Міноборони Афганістану генерала Мухаммада Дауда, на сторону формувань Рашида Дустума перейшло ще 120 прихильників талібів.

У цей час, за даними військового джерела в Таджикистані, тимчасове угрупування ВПС США в Узбекистані представлене таким чином: на аеродромі Кукайди базуються безпілотні літаки-розвідники ВПС США, охорону яких здійснюють біля 200 американських військовослужбовців. На аеродромі Ханабад дислокується п'ять груп спецпризначення "Дельта" і батальйон десятої гірничо-стрілецької дивізії США. Там же до розміщення готується другий батальйон цієї ж дивізії.

Як відзначив високопоставлений таджицький військовий, можна зробити висновок, що перша наземна операція ВПС США в Афганістані завершилася безрезультатно, однак подібні операції будуть продовжені, оскільки в цей час дрібними групами спецпризначення США у районі Кабула і Кандагара проводиться робота по створенню так званої "п'ятої колони" серед талібів, розрахованої на співпрацю з американцями.

У той же час військове керівництво США зазначає, що американські загони спецпризначення провели наземну операцію в Афганістані без втрат. Про це заявив на брифінгу в Пентагоні голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Річард Майерс.

Він повідомив, що спеціальні загони проводили операції на двох об'єктах - на аеродромі на півдні Афганістану і на командному пункті талібів недалеко від Кандагара. Як відмітив Майерс, на цьому командному пункті деякий час жив духовний лідер талібів мулла Омар.

Генерал підкреслив, що американські військові не розраховували захопити муллу Омара або Усаму бен Ладена у ході цієї операції. Основна мета її полягала у зборі розвідданих, підкреслив Майерс.
З його слів, у час операції групи спеціального призначення зіткнулися з незначним опором з боку талібів.

З їх сторони, повідомив генерал, є втрати, але їх точне число він назвати не зміг. Як сказав Майерс, серед американців потерпілих немає, крім двох військовослужбовців, травмованих при десантуванні на території Афганістану.

Читайте также:

* Війська талібів поповнюються добровольцями з Пакистану і арабських країн
* ВВС витратила мільйон фунтів стерлінгів на репортажі про Афганську війну
* Сибірку виявлено в поштовому відділенні американських законодавців
* Війна США в Афганістані продовжиться до березня-квітня майбутнього року
* Американці провели першу наземну операцію в Афганістані
* Збито американський вертоліт. "Таліби" беруть відповідальність на себе
* Таліби не причетні до спалаху сибірської виразки у США
* За що Америку не люблять на Сході?
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування