Блок Ющенка поповниться за рахунок НДП? Безсмертний об'єднає навколо Ющенка всіх "демократів"

Понеділок, 22 жовтня 2001, 15:17
Постпред президента в парламенті Роман Безсмертний висловлюється за тісну співпрацю між виборчими блоками "Наша Україна" і "За єдину Україну" (ТУНДРА) і не виключає можливості їх об'єднання.

Він, зокрема, "розглядає перспективу" можливої співпраці Народно-демократичної партії з блоком "Наша Україна" у зв'язку з тим, що "існують певні труднощі в становленні блоку "За єдину Україну".

Нагадаємо, що, не дивлячись на високий пост "координатора" в блоці правоцентристів, які об'єдналися навколо Ющенка, Безсмертний все ж є формальним членом НДП. У понеділок ще один представник НДП - спікер парламенту Іван Плющ заявив, що вважає за можливе об'єднання передвиборних блоків "Наша Україна" і "За єдину Україну".

Плющ заявив, що після парламентських виборів потрібно взагалі створити єдину демократичну партію України, до якої б увійшли всі ті, хто вважає себе демократом і державником. "Це був би могутній центристський загін", цитує Плюща Інтерфакс-Україна.

Сам Безсмертний висловив думку, що обидва блоки є стратегічними партнерами, і заявив, що збирається запропонувати їм укласти ряд угод про співпрацю після остаточного формування блоків. Якщо ж у створенні того чи іншого блоку виникнуть складнощі, то можна говорити про співпрацю і, можливо, навіть про об'єднання.

При цьому Безсмертний не вбачає яких-небудь суб'єктивних чинників, що заважають сьогодні двом блокам тісно співпрацювати. На його думку, обидва блоки "приречені бути разом" у майбутньому парламенті, оскільки перед ними стоять однакові завдання.

Постпред президента повідомив, що ще минулого тижня керівництво Ліберальної партії України розглянуло питання про входження до якого-небудь блоку. За його словами, тепер лідеру партії Володимиру Щербаню доручено підписати документи про співпрацю з блоком "За єдину Україну". Нагадаємо, що нещодавно ЛПУ парафувала угоду про входження до блоку "Наша Україна".

Безсмертний спокійно відноситься до такого кидання Щербаня і його партії - право партії - визначатися відносно входження до того чи іншого блоку.

Коли журналісти поцікавилися в нього, як це рішення ЛПУ корелюється з парафуванням лібералами цієї угоди з "Нашою Україною", він відповів, що для уникнення проблем і конфліктів було передбачено процедуру парафування угоди, а згодом, після рішення партійних з'їздів, - її підписання.

У парламенті і блоках Тундра і "Наша Україна" практично одностайно позитивно ставляться до ролі Безсмертного. Плющ вважає, що його призначення координатором блоку Ющенка ніяк не означає розколу НДП, а тільки, якщо судити з його слів, констатує слабкість партії.

Це означає, що "партія в такому статусі і в такому амплуа вже себе вичерпала", і тому після виборів необхідно думати "про організацію нової партії на базі злиття кількох партій, які будуть поділяти позиції і програму" НДП.

Постпред пішов до блоку Ющенка для того, стверджує Плющ, щоб "продовжити роботу з об'єднання демократичних сил" країни.

Лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко також позитивно поставився до майбутньої участі Безсмертного у становленні блоку "Наша Україна". За його словами, Безсмертний користується великим авторитетом серед депутатів, є "інтелектуалом і аналітиком", його присутність укріпить блок.

Читайте також

Хто розколює блок Ющенка?

Ющенко поставив людину Кучми на "найскладніший" участок

Порошенко – голова передвиборчого штабу Ющенка

Хто увійде до першої п'ятірки блоків?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування