Уряд України збирається відмінити всі пільги для спільних підприємств

Понеділок, 22 жовтня 2001, 18:35
До парламенту найближчим часом надійде невідкладний законопроект, який скасовує надання будь-яких податкових пільг спільним підприємствам. Одночасно уряд готує звернення до Конституційного суду з проханням прискорити розгляд подання Кабміну про офіційне тлумачення норм ряду законів, які забороняють підприємствам з іноземними інвестиціями користуватися податковими пільгами.

Ця проблема обговорювалася у понеділок на нараді у прем'єр-міністра України Анатолія Кінаха. Як повідомив журналістам народний депутат Сергій Терьохін, готується внесення відповідних змін у закон "Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна і коштів вітчизняного походження" від 17 лютого 2000 року.

З його слів, в законопроекті буде передбачена зворотна дія цього документа, а також "чітко виписано", що присудження, прийняті після набуття чинності цього закону (про надання податкових пільг підприємствам з іноземними інвестиціями), повинні бути переглянуті, оскільки законопроект передбачає повне скасування всіх документів про надання податкових пільг таким підприємствам.

Домовленість про те, що відповідний профільний комітет буде "просити" Верховну Раду розглянути законопроект загалом в найближчий четвер після внесення його у парламент, вже досягнута, повідомив Терьохін. Аргументуючи необхідність прийняття такого документа, депутат зазначив, що за 7 перших місяців нинішнього року загальний об'єм пільг, використаних підприємствами з іноземними інвестиціями за рішенням судів, становив 998 млн. грн. "Це питання вже економічної безпеки", - додав він.

Як відмітив Терьохін, у нинішньому році стали частими випадки, коли суди, особливо районні, ухвалювали рішення по наданню податкових пільг підприємствам з іноземними інвестиціями на основі законодавчих актів від 1991 і 1993 років, які передбачали такі пільги.

Віце-прем'єр з питань економіки Василь Роговий повідомив, що уряд збирається звернутися з цього питання не тільки до КС, але і до Верховного суду. З його слів, це питання є проблемою "національної безпеки".

Згідно з даними, які були поширені на нараді, держава несе значні збитки через те, що ряду підприємств з іноземними інвестиціями як і раніше надаються у судовому порядку податкові пільги. У липні 2001 року підприємствами з іноземними інвестиціями до бюджету не сплачено податків на 3 млн. грн., в серпні - 23 млн. грн., у вересні - 131 млн. грн.

Крім того, за рішенням судових органів, у січні-вересні нинішнього року підприємства з іноземними інвестиціями були звільнені від сплати належних митних платежів на загальну суму 310 млн. грн.

У той же час, 17 лютого 2000 року був ухвалений закон "Про уникнення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна і коштів вітчизняного походження". Цим законом був встановлений національний режим (який не передбачає пільг) валютного регулювання і стягування податків, зборів щодо підприємств з іноземними інвестиціями, крім тих, які здійснюють інвестиції, згідно із законом "Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні".

Однак, незважаючи на це, деякі судові органи, посилаючись на державні гарантії захисту інвестицій, які передбачені законом "Про іноземні інвестиції", прийнятим задовго до цього, ухвалюють рішення про підтвердження таким підприємствам відповідних пільг.

За даними Державної митної служби, кількість підприємств, які за рішенням судів мають право на податкові пільги й активно ввозять товари в Україну без сплати податків, неістотне - 6. В їх число входить ДП "Петрохемія плюс", СП "Фірма Фіоніт", ТОВ "Дюмона", Чопський філіал ТОВ "Пульс", ДП "Сатурн", а також СП ТОВ "Інтервіндоус".

Враховуючи критичну ситуацію, яка склалася з неотриманням держбюджетом значних коштів, розходження у трактуванні законодавства окремими судами, уряд 27 липня 2001 року звернув до КС з конституційним поданням про офіційне тлумачення частини 1 статті 5 закону України "Про уникнення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна і коштів вітчизняного походження" і частини 1 статті 19 закону "Про інвестиційну діяльність".

Як відзначив Роговий, саме тому уряд збирається спільно з народними депутатами підготувати законопроект про внесення змін і доповнень до чинного законодавства, щоб вирішити цю проблему, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім цього, уряд збирається спільно з Міністерством юстиції розглянути питання про те, як працює виконавча служба цього відомства у виконанні присуджень з цього питання.

"Ми виходимо з того, що ми зацікавлені в іноземних інвестиціях, які дійсно приходять, але ми проти паразитизму, який зараз розвинувся на цих пільгах, які використовуються не на розвиток вітчизняної економіки", - пояснив позицію уряду Роговий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування