Ту-154 був збитий ракетою з кримського полігону, і тому Росія відмовляється виплачувати компенсацію сім'ям загиблих

Понеділок, 22 жовтня 2001, 19:20
Російський літак Ту-154, який потерпів катастрофу у Чорному морі, був збитий ракетою, випущеною з полігону на Кримському півострові. Про це повідомив у понеділок журналістам голова держкомісії з розслідування причин катастрофи літака, секретар Ради безпеки РФ Володимир Рушайло.

Рушайло зазначив, що загальний час польоту зенітної ракети - 220 секунд - і відстань, яку вона проробила - 248 км, а також результати математичного моделювання пуску ракети дозволяють стверджувати, що вона була запущена з "точки, координати якої співпадаюють з місцеположенням полігона на Кримському півострові".

Рушайло нагадав, що Ту-154 був збитий зенітною ракетою комплексу С-200, вибух якої стався зверху, позаду під кутом на висоті 15 метрів над корпусом літака Ту-154. Він підтвердив також, що розшифрована домінуюча фраза екіпажу звучала як "Куди попала?".

Рушайло також заявив, що відповідно до норм міжнародного права "виплати компенсацій родичам загиблих пасажирів літака Ту-154 - це вже не компетенція російської сторони".

Він підкреслив, що відповідно до міжнародного права по закінченню розслідування причин катастрофи "ми передамо всі матеріали українській стороні для проведення розрахунків і перерахунків", і в тому числі виплат компенсацій.

Компенсовані будуть також витрати авіакомпанії "Сибір" по доставці у Сочі і на місце трагедії родичів пасажирів потерпілого аварію літака, витрати, пов'язані з проживанням родичів у Сочі, цілий ряд інших витрат.

Говорячи про подальші пошукові роботи в акваторії Чорного моря в місці падіння літака, Рушайло зазначив, що "на основі даних науково-дослідних організацій, що займаються глибоководними дослідженнями, неможливе виявлення останків літака на морському дні". Він пояснив, що на основі останніх даних глибина придоного мулу у місці аварії перевищує ту, що прогнозувалася, і значно більша шести метрів.

А Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук, який також брав участь в засіданні комісії, як і раніше утримується від заяви, що ракета, що збила російський літак була українською, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Є речі самоочевидні для нефахівців, неекспертів, і є бажання прийняти їх за остаточний висновок, однак для експертів потрібні розрахунки і факти для доказів", - сказав Марчук.

Він зазначив, що "у російської сторони у ході розслідування сталося звуження версій до однієї - найбільш вірогідної, ми не заперечуємо цю версію". Він висловився за те, що для повного дослідження причин катастрофи літака наступну зустріч міждержавної російсько-української комісії потрібно провести "в Криму, безпосередньо на полігоні".

На його думку, підсумком роботи українських експертів і їх російських колег буде "визнання істини на основі документальних доказів". "В Україні порушено кримінальну справу, необхідно розібратися, хто винен, чому. Але найголовніше - це створити умови на майбутнє, щоб виключити подібні трагедії", - заявив секретар Ради безпеки України.

Марчук нагадав, що в Україні у рамках міністерства оборони проводиться службове розслідування по стрільбах, крім того, працює міжвідомча комісія на чолі з віце-прем'єром Олегом Дубиною. Зі слів Марчука, більшість членів цієї комісії - "незалежні від влади України" експерти.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування