Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров обіцяє поставити крапку в справі "Нафтогазу"

Понеділок, 22 жовтня 2001, 22:13
Україну чекає "Нафтогаз"-гейт, якщо глава податкової адміністрації України Микола Азаров доведе обіцяне до судового кінця. Тоді-то і проллється – ні, не кров – дощ на голову Бакая, над якою зусиллями головного податківця країни поки що активно збираються хмари. Точніше – томи карної справи із зловживань в українському нафтогазовому гіганті.

У понеділок УП вирішила оголосити для Миколи Азарова свято, і як подарунок виконує одне його бажання. Те, з яким глава ДПАУ звернувся до кореспондента УП на прес-конференції 22 жовтня: "Мені б хотілося, щоб "Українська правда" була об'єктивним інтернет-виданням". Об'єктивність буде абсолютна, хоч і з елементами цензури - ми повністю приводимо розшифровки відповідей головного податкового адміністратора, однак тільки на питання, які нас зацікавили.

Отже, Азаров заявляє про бажання довести про кінця карну справу "по Нафтогазу", однак відмовляється повідомити про статус в цьому процесі першого керівника НАК, нині народного депутата Ігоря Бакая.

"За фактом зловживань в системі "Нафтогаз України" порушено більше десятка карних справ. Це - колосальна система, там багато підприємств. У рамках нового карно-процесуального кодексу, що набув чинності, я, на жаль, нічого вам не можу говорити з приводу сьогоднішнього ходу розслідування. Скажу тільки одне: всі необхідні оперативні і слідчі дії, пов'язані зі зловживаннями посадових осіб, проводяться. У тому числі з виїздом за кордон, з проведенням слідчих дій всередині країни, з виїмкою документів, і так далі, і так далі. Деякі резонансні справи тягнуться три, чотири, п'ять років. І пов'язане це не з тим, що їх хтось затягує спеціально, а пов'язаний з величезним обсягом документообігу, з величезним обсягом необхідних оперативно-слідчих заходів. І додатково пов'язано з відсутністю матеріальних ресурсів. Крапка в цій справі, безумовно, буде поставлена, і ми робимо все, щоб ця крапка була поставлена якнайшвидше ".

А як же уривок з плівок Мельниченка, - може поцікавитися народ, що фанатіє під фонотеку майора. У одному з найубивчіших для Кучми і його оточення уривків бере участь голос, дивно схожий на голос… е-е-е, краще промовчимо, кого саме: "Сказав йому [Бакаю] дослівно наступне: "Значить, Ігорьок, ти мінімум, ну так, мільйонів сто поклав в кишеню, мінімум. Я розумію, звичайно, що я, зрозуміло, тебе підставляти не буду. Я тобі даю два тижні, ну, максимум, місяць. (Тут, я показав йому всі схеми.) Знищ, так би мовити, всі ці папери, які свідчать прямо або непрямо про всі твоїх цих... Ти робив все тупо і безглуздо… Значить, ми домовилися з цим Бакаєм, треба йому в лікарню лягти на деякий час. Ну, тільки ж я це умовно говорю, там тиждень, два, місяць. Ну, можна півтора місяці почекати, це все ролі не грає, але він зрозумів, що йому треба зробити. Єдине, що я хочу, щоб Ви підтримали, якщо він, мудак, цього не буде робити, тоді я йому, так би мовити… І я показав, що він робив все тупо і безглуздо".
Зафіксоване на цифровому носії зізнання невідомого чиновника Азаров рішучим голосом спростував. Правда, нічого не говорив про бажання посудитися з розповсюджувачами компромату:

"Про факти порушення в системі "Нафтогазу" я говорив відверто і відкрито на засіданнях Кабінету міністрів, є десятки моїх доповідних, де на основі різних даних розкривалися ці порушення, і тому смішно говорити, що ці документи могли бути знищені.

"У нас зараз вже більш трьох десятків томів, в яких ці документи дуже акуратно підшиті. І коли їх суд буде розглядати, ви пересвідчитеся, що жоден з документів не міг бути знищений, а, відповідно, мною не могло бути сказане те, що цитується часто в так званій розмові. Я не міг цього говорити, тому що це був абсурд. Знаючи чудово систему, за якою у нас збирається інформація, як вона зберігається, як вона аналізується, що до цього причетні десятки людей, ну просто смішно було б з мого боку радити комусь [знищити документи].

"Я не говорю взагалі про дикий пасаж, що я рекомендував цьому пану ніби лягти на лікарняний. Це міг тільки робити… Ні, я не буду характеризувати себе якось. З якого приводу я став би рекомендувати цьому пану лягти на лікарняний. Що це могло б змінити. Ось подумайте самі. Що б зупинило, чому б перешкодило. Ось тут же сидять десятки людей, які беруть участь в оперативних нарадах, там розгляд питань, пов'язаних з "Нафтогазом". Як я можу брехати в очі їм. Ось завтра він, припустимо, піде від мене, прийде на "Українську правду", і скаже, і розкаже, як насправді було. Може таке бути? Може. Так тому я досить чітко відповів на це питання".

"Мене навіть дивує, іноді кривдить, коли я читаю пасажі свої, відтворені на зразок як із запису… Я дивуюся, як ви цьому вірите, ви ж зі мною спілкуєтеся, панове журналісти. Ви ж чуєте, як я говорю, як я міркую. Чому ж я на цих пасажах міркую, як безграмотний мужик, в словах якого логіка відсутня, мова незв'язна. Задайтеся питанням, де я міг так міркувати? Напевно, дуже напідпитку міг, але ви, напевно, ніколи мене не бачили в такому стані. І важко уявити, що я до президента ходжу в такому стані.

"Так що ж ви вірите всьому! Ну не всьому, слава Господові, далеко не всьому. Дечому. Ви ж мене знаєте. Я вісім років публічно виступаю, на Верховній Раді - 250 моїх публічних виступів. Останніми роками… Ну де я говорив так незв'язно, як я говорив на цих стенограмах. Я зовсім не виправдовуюся. Я просто дивуюся. Якщо комусь вигідно вірити - то нехай вірять. Але існує ж об'єктивність!".

Існує. І заради неї залишилося привести ще цитати Азарова у справі Фельдмана і банку "Слов'янський", яку одні сприймають як комедію, інші - як трагедію, зведену в ранг фарсу. Азаров вважає це рядовою карною справою. Про свою оцінку УП промовчить.

"Чому банк "Слов'янський" раптом став резонансним. Ось скажіть, якби ваші колеги і певні сили не ініціювали колихання повітря навколо цього питання, хіба він став би так на слуху у всіх? А ось, наприклад, справа "Актив", яка закінчилася судом. Чому ніхто не цікавиться? Там обсяг зловживань порівнянний. 316 мільйонів гривень зібраного податку на додану вартість було привласнено групою ділків. Слідством доведено, судом встановлено. І суд засудив. Інша справа, що засудив на, по-моєму, п'ять і шість років позбавлення свободи умовно і тисячу гривень штрафу. Ось - 316 мільйонів податку на додану вартість, що належить державі, люди поклали собі в кишеню. Це один з прикладів, коли протягом двох років, копітко, незважаючи на загрози підкупу, шантажу, ця справа розглядалася, довели до судового розгляду - ніхто навіть строчки не написав. Я можу десятки таких прикладів приводити.

"І чим, питається, резонансна справа банка "Слов'янський". 1 листопада закінчується термін ознайомлення матеріалів справи особами, що перебувають під слідством. Давайте трохи почекаємо. У нас відкривається дорога для гласного судового процесу. Чому матеріали окремих засобів масоової інформації рясніють словами "незаконні, злочинні" щодо податкової адміністрації. Куди поспішаємо? Слідство закінчено було ще весною, в березні місяці, якщо пам'ять не зраджує. І ми готові були передати справу до суду, однак взяли наші клієнти матеріал на розгляд. І розглядають, розглядають. Нарешті Генпрокуратура обмежила термін розгляду - 1 листопада. Після 1 листопада справа буде передана до суду. Почнеться нормальний судовий процес. І ось тоді давайте будемо дивитися на матеріали справи - а ми дуже серйозно готувалися. Документи надійшли до нас з більш ніж 15 країн світу, доказовий матеріал зібраний в більш ніж 100 томах.

На адресу Азарова зараз багато звучить різних звинувачень. Ціна-ж бо ним - гріш. Це просто хочуть на моєму імені заробити політичний капітал. Нічого не вийде з цього. Абсолютно".

На цій оптимістичній ноті свято УП оголошує закритим. Коментувати сказане вище ми не станемо. Просто нехай кожний робить сам свої висновки. Маючи перед очима ще одну обіцянку Азарова: "Я ніякий політичний інтерес не поставлю вище за економіку і інтереси держави". Читачам, які вже зараз готові скаржитися, рекомендовано трохи почекати. Азаров пообіцяв прийти на чат до УП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...