Американці помилково розбомбили позиції Північного альянсу

Вівторок, 23 жовтня 2001, 14:23
Війська Північного альянсу і американський спецназ вперше провели спільну операцію проти талібів. 20 американських спецназівців і загін сил Північного альянсу атакували позиції талібів у провінції Саманган на півночі Афганістану.

Атаці передував удар американської авіації, який продовжувався кілька годин.
Тим часом, як повідомило у вівторок індійське агентство ПТІ, американці помилково розбомбили позиції військ Північного альянсу на півночі від Кабулу. Два винищувачі F-16 скинули, принаймні, дві бомби на пости альянсу в 45 кілометрах від афганської столиці. Про втрати нічого не повідомляється.

Тим часом шеф Пентагона Дональд Рамсфелд повідомив, що найближчим часом очікується широкомасштабний наступ військ Північного альянсу. У зв'язку з цим він спростував твердження талібів про те, що американська авіація зруйнувала лікарню в Гераті, внаслідок чого начебто загинули близько ста осіб. За словами Рамсфелда, ця інформація не відповідає дійсності, як і твердження талібів про те, що їм вдалося збити два американських вертольоти.

У свою чергу керівництво руху "Талібан" заявляє, що в ході повітряних ударів США знищені лише два склади озброєнь у Кабулі і Кандагарі, деякі позиції і склад пального у Кандагарі, а це, за твердженням талібів - тільки 10 відсотків їх військового потенціалу.

Однак у вівторок стало відомо, що після того, як в перший день авіаударів союзників був знищений важливий аеропорт в Кандагарі, майже десять офіцерів технічних служб втекли від талібів, повідомляє британська газета Guardian. За словами одного з офіцерів "ВПС Талібану", він і десять техніків покинули Афганістан через кілька годин опісля нальоту американців у першу ніч атак. Це була не єдина група "дезертирів".

Частина з фахівців сховалася на території Пакистана, інші - в Ірані. Також стало відомо, що в першу ж ніч під Кандагаром були знищені два МіГ-21. Незважаючи на те, що літаки були повністю готові до зльоту, пілоти просто не встигли добігти до машин. Американці їх знищили раніше. Однак повідомляється, що в розпорядженні талібів знаходяться щонайменше п'ять бомбардувальників Су-22. Вони розташовуються в одному з сіл "в надійному місці". Також у розпорядженні талібів є діючий пересувний радар.

Представники руху "Талібан" почали масову кампанію залякування місцевого населення. За повідомленням катарського телеканалу "Аль Джазіра" в Мазарі-Шаріфі страчені 9 афганців за обвинуваченням у шпигунстві на користь США. Така ж доля чекає ще 15 чоловік, арештованих в Джелалабаді. Їм пред'явлено обвинувачення у зборі відомостей військового характеру для опозиційного до талібів Північного альянсу.

НТВ

* Британський спецназ воює на боці Північного Альянсу
* Президент Пакистану закликає американців закінчити війну до того, як почнеться рамадан
* Американці помилково розбомбили позиції Північного альянсу
* В Афганістані загинули 25 американців
* США в ході авіанальотів знищили тільки 10% військового потенціалу талібів
* Другий випадок захворювання на сибірську виразку у Вашингтоні
* Пентагон спростовує інформацію про збитий вертоліт і хімічну зброю
* Внаслідок бомбардування США загинув 10-річний син мулли Омара
* Під бомбами США в Афганістані загинуло 1000 чоловік
* США застосовують в Афганістані хімічну зброю, а таліби роздають населенню ракетні установки
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування