Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Форсаж": хто головний - людина чи авто?

Вівторок, 23 жовтня 2001, 19:25
Головне у фільмі про гонщиків - це не величезний бюджет або участь суперзірок, а концентрація адреналіну. Чого-чого, а цього в "Форсажі" досить.

Хоч "Форсаж" (The Fast and the Furious) орієнтований, передусім, на молодіжну аудиторію, романтична канва фільму - вибір героя між свободою і дружбою, боргом і порядком - може викликати ностальгічні асоціації і у глядачів старших, які, звичайно, пригадають таку класику 50-х, як "Бунт без причини" (Rebel without а Cause). "Форсаж" розповідає про банду лос-анджелеських рейсерів - молодих людей, які божеволіють від швидкості.

Ночами на спорожнілих вулицях Лос-Анджелеса вони влаштовують гонки, змагаючись з рейсерами з інших банд. (Помітимо, що таким порожнім, нехай навіть у нічний час, Лос-Анджелес буває хіба що в кіно.) Гонки для рейсерів - це не тільки можливість показати себе, переможець отримує приз: $10 тис.

Герої фільму не сплять і вдень - їх чекають справи. Вони гасають південнокаліфорнійськими пустелями або вигадують нові "навороти" для своїх машин. Щоб зробити машини саме такими, як зазначається в англійській назві фільму - fast and furious, швидкими і несамовитими, хлопцям і потрібні десятки тисяч доларів. Щоб добути такі гроші, вони грабують вантажівки на дорогах.

Саме з цієї причини у компанію безтурботних рейсерів під виглядом чесного фраєра входить поліцейський. Він входить у роль, починає "балдєть" від тачок і заводить дружбу з членами банди. Мало того, він ще закохується у сестру ватажка. У результаті - неминучий конфлікт між почуттями і боргом, відмічає КоммерсантЪ.

Бандою керує колишній карний злочинець на ім'я Дом. Його грає 33-річний Він Дизель (Vin Diesel), зірка з Нью-Йорку, якій пророкують велике майбутнє. Його голлівудська кар'єра почалася з епізодичної ролі у "Спасінні рядового Райана" (Saving Private Ryan). А минулої зими його могли бачити у малобюджетному бойовику "Чорна діра" (Pitch Black).

Щоб виглядати у "Форсажі" переконливо, актор, як заведено у справжніх професіоналів, пішов на великі жертви: він вставав о шостій ранку, щоб брати уроки екстремального водіння. Його зусилля принесли результат, і тепер Дизель високо котирується в Голлівуді: за наступний фільм він отримає цілих $10 млн. А якщо підтвердяться чутки про те, що йому запропонували головну роль у фільмі "Термінатор 3" (Terminator 3: Rise of the Machines), його гонорари стануть ще більшими.

Але основні зірки "Форсажа", зрозуміло, автомобілі - японські спортивні машини їдких кольорів, що контрастують з непоказними пейзажами. Фільм насичений захоплюючими трюками. Наприклад, напад гонщиків на чергову вантажівку нагадує ковбойське пограбування диліжанса.

Рейсери оточують трейлер на своїх "Хондах", прострілюють скло з правого боку, чіпляють до грузовика канат і на повній швидкості намагаються на нього забратися.

"Форсаж" ефектний не тільки своєю динамічністю, він несе у собі і деяку філософію "справжнього гонщика". "Не має значення, виграв ти на дюйм або на милю, переможець є переможець" - ось кредо героїв фільму.

А загалом, це стара історія з новими персонажами, осучаснений вестерн про "мужніх чоловіків", просочений тестостероном і орієнтований, в основному, на чоловічу аудиторію. Хоч і жінкам трохи тестостерону також не зашкодить.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування