"Мискоборці". Поки лідери УНА-УНСО потерпають за гратами, партію намагаються зробити "ручною"

Середа, 24 жовтня 2001, 12:50
Отак воно і йдеться до руїни.
Отак ми й загрузаємо в убозтво.
Є боротьба за долю України.
Все інше — то велике мискоборство.
Ліна Костенко


Є таке німецьке прислів'я: "Той, хто йде на полювання, втрачає своє місце". Додамо: а той, хто сідає в тюрму — і поготів. Це вже не фольклор, а українська реальність. Поки провідник УНА-УНСО Андрій Шкіль знаходиться в СІЗО СБУ, два члени його партії — вже відомий громадськості Юрій Тима, колишній народний депутат від Тернополя, та Едуард Коваленко — роблять заяви, які можна розцінювати як намагання одноосібно впливати на політику партії та і дозволу вмощуватись в кріслі лідера. Тобто йдеться про "повзучий" переворот в УНА-УНСО.

Ще під час перших засідань по "справі 9 березня" кореспондент "УМ" вислухала зауваження від пана Коваленка, що стосувалося попередніх публікацій газети стосовно судового процесу та подій навколо УНА-УНСО. Як вважає Коваленко, недоліки наших матеріалів у тому, що автор замало контактував з керівництовом партії і через це не привів свою позицію у відповідність до "нової лінії" УНА.

Хоча жоден журналіст не зобов'язаний узгоджувати свої роздуми із забаганками будь-якого партійного функціонера (до того ж чинні лідери УНА-УНСО — за гратами, отже, контакти з ними є досить проблематичними), дізнатися про "нову лінію" з вуст її представника — Едуарда Коваленка — було досить цікавим. Однак він уникнув розмови на цю тему і, сказавши "а", не побажав додати до нього "бе".

Утім, усе таємне, як і годиться, невдовзі стає явним. Озвучив на "нові" настрої поодиноких членів УНА-УНСО Юрій Тима, який зробив кілька вартих уваги заяв. Так, він відхрестився від офіційного сайту УНА-УНСО в Інтернеті, відомого своїм радикалізмом та всебічною підтримкою ув'язнених провідників організації. Теперішня УНА не має нічого спільного з цим сайтом, наголосив пан Тима. Крім того, повідомляє сайт Maidan.org.ua, Юрій Тима висловився на користь того, аби Олександр Кузьмук і надалі виконував обов'язки міністра оборони України. Ці дуже різні за тематикою тези об'єднує неприховане бажання задекларувати лояльність до влади, безконфліктність "нової", прирученої УНА-УНСО, якою її бачать свої непрохані реформатори.

Аби зробити організацію вже зовсім легкотравною і придатною до негайного ковтання, Юрій Тима займатиметься перетворенням її на ... спортивне об'єднання.

Дослухаючись до поради Едуарда Коваленка, кореспондент "УМ" дізнався таки про думку керівника УНА-УНСО з цього приводу. Під "керівником" організації мається на увазі, зрозуміло, Андрій Шкіль, спілкування з яким відбувалося опосередковано. Спеціально для "УМ" пан Андрій через адвокатів повідомив, що УНА була, є і залишатиметься надалі політичною партією. Що ж стосується громадської організації УНСО (Українська національна самооборона), то вона й так має статус спортивного об'єднання і аж ніяк не якогось воєнізованого формування, що має на меті зміну державного ладу в країні тощо.

До речі, намагання представити унсовців у вигляді терористів, такого собі "українського Талібану", Шкіль в ексклюзивному інтерв'ю "УМ" прокоментував наступним чином: "Нехай це залишиться на совісті того, хто робить подібні заяви. Оскільки дурість таких порівнянь є аж надто очевидною, навіть провладні кола не дуже мусують паралелі між унсовцями і терористами".

Повертаючись до "ненайщиріших" соратників Андрія Шкіля (котрі намагаються взагалі виключити лідера, поки він ізольований, з партії), варто згадати також про оприлюднені через ЗМІ наміри Едуарда Коваленка балотуватися в народні депутати. Можливо, саме бажання дістатися владної "миски" і робить пана Коваленка, перебування якого в лавах УНА-УНСО триває лише кілька місяців, дуже поміркованим (або взагалі удаваним) опозиціонером? Поки що зрозуміло, що без "руки влади" в спробах перевороту серед радикалів не обійшлося.

Торкаючись теми парламентських виборів, доречно згадати позицію лідера УНА-УНСО, про яку було проінформовано кореспондента "УМ". Андрій Шкіль висловив подяку Юлії Тимошенко, яка очолює передвиборчий блок "Батьківщина"—ФНП і не відкидає можливості вступу УНА-УНСО до цього блоку, якщо з боку УНА надійде відповідне звернення.

"Ми проти суто арифметичного підходу до формування виборчого блоку, коли на вирішення питання про вступ до блоку нового політичного суб'єкту впливає розрахунок отримати за його допомогою більшу кількість голосів. Ми готові співробітничати з тими, хто близький нам по духу", — наголошувала на проведеному днями Конгресі громадських організацій пані Юлія.

Питання, пов'язані з діями членів УНА-УНСО, які протиставляють себе керівництву партії і нехтують думкою регіональних провідників і рядових членів організації, можливо, будуть розв'язані під час з'їзду УНА-УНСО. Зібрання заплановано на 28 жовтня, і є дані, що представництво на з'їзд унсовські заколотники намагаються формувати на свій розсуд.

До речі

Тим часом, як повідомляє непідвладний "новим віянням" у партії прес-центр УНА-УНСО, Андрій Шкіль з 13 по 19 жовтня перебував в реанімації шпиталю СБУ. Його госпіталізували з діагнозом "гіпоглікемічна кома", яка виникає внаслідок відмови печінки і різкого підвищення у крові білірубіну. Щоб нейтралізувати дію цієї отрути, Андрієві декілька разів робили переливання крові. Зараз стан голови УНА-УНСО задовільний, стверджує адвокат Тетяна Монтян, яка мала з ним побачення.

Інших хлопців, які проходять у "справі 9 березня", після десятого дня голодування почали насильно годувати. З 20 жовтня голодування припинено, адже деякі вимоги голодуючих задоволено. Зокрема, справу передано в суд вищої інстанції — Київський міський апеляційний суд, замінено суддю Івана Волика та надано більше приміщення для судового засідання.

Буде повторно розглянуто питання перекваліфікації справи відповідно до нового Кримінального кодексу, а також можливість зміни запобіжного заходу. Однак справу можуть затягнути (адже міський суд має право місяць ознайомлюватись із матеріалами і лише тоді призначити попередні слухання). Якщо цей процес затягуватимуть, в'язні готові знову оголосити голодування.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування