Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Reemtsma продає черкаську тютюнову фабрику Gallaher

Середа, 24 жовтня 2001, 14:45
Британська тютюнова компанія Gallaher веде переговори про купівлю фабрики в українському місті Черкаси. Протягом останніх двох років Gallaher, московська фабрика, що належить Liggett-Ducat, була лідером з продажу російських сигарет в Україні. Тепер потреба в імпорті "Прими" і LD може відпасти.

Gallaher, великий тютюновий концерн Великобританії, веде переговори про купівлю фабрики в Черкасах з німецькою компанією Reemtsma. Як повідомив високопоставлений співробітник останньої, операція може завершитися протягом двох місяців.

Саме німці почали переговори. Reemtsma вклала в черкаське підприємство DM70 млн., і сьогодні на його продукцію доводиться, за даними маркетингового агентства "Бізнес-Аналітика", 11 - 12% місцевого ринку. Однак, в 1998 р. компанія побудувала велику фабрику у Києві, інвестувавши DM90 млн. Після цього потужності черкаської фабрики стали для компанії непринциповими, оскільки сучасний виробничий майданчик у Києві дозволяє за необхідності істотно збільшити виробництво сигарет.

У той же час виробництво на Україні добре вписується у концепцію розвитку британської фірми. У листопаді цього року Gallaher закінчить операцію з придбання компанії Austrian Tabak за $1,9 млрд. Раніше Gallaher купила фабрику Liggett-Ducat в Москві і налагодила виробництво сигарет в Казахстані. Саме завдяки успішному розвитку за рубежем прибуток Gallaher виріс за підсумками півріччя на 11,5% - до $245,8 млн. На батьківщині британцям доводиться туго. Через високі акцизи багато сигарет завозиться контрабандою з інших країн, що підриває ринок.

Додатковим стимулом для купівлі фабрики в Україні могло послужити скорочення частки на місцевому ринку Ligget-Ducat. Вона впала з 2,2% до 1,8% після того, як уряд знизив акцизи на тютюн до рівня російських, підтримавши тим самим вітчизняного виробника.

Прес-секретар компанії Liggett-Ducat Олена Александрова підтвердила факт переговорів, але відмовилася повідомити які-небудь подробиці.

Андрій Стерлін, генеральний директор маркетингового агентства "Бізнес-Аналітика", вважає, що зміна господаря черкаської фабрики позначиться позитивно і на російському ринку. Московська фабрика Liggett-Ducat, яка протягом довгого часу постачала на Україну овальні сигарети, після операції зможе зосередитися на виробництві більш дорогих та якісних сигарет з фільтром.

ВИГІДНИЙ РИНОК: Тютюнові компанії, які інвестували в Росію, схоже, не помилилися. Як повідомляє "Інтерфакс", термін окупності найбільшого проекту компанії Philip Morris - з будівництва фабрики в Іжорі (Ленінградська обл. ) - скоротиться на шість років. Як повідомив гендиректор ЗАТ "Філіп Морріс Іжора" Гай Гуфферс, спочатку компанія планувала, що період окупності вже вкладених в будівництво фабрики коштів ($330 млн) завершиться до 2009 р., однак "підприємство функціонує настільки успішно, що керівництво вже зараз може зробити прогноз про скорочення термінів окупності проекту до II кварталу 2003 р. ".

Крім того, за повідомленням прес-служби обласного уряду, компанія Philip Morris планує в 2002 - 2004 рр. інвестувати до $100 млн. у будівництво нових виробничих потужностей.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...