Кучма обіцяє депутатам чесні вибори. Чого б це?

Середа, 24 жовтня 2001, 16:48
Президент Кучма направив лист голові Верховної Ради Івану Плющу з обіцянкою зробити все можливе для того, щоб вибори до парламенту країни у 2002 році пройшли чесно, відкрито і прозоро, відповідно до чинного законодавства і під контролем громадськості і політичних партій.

Президент збирається приділити "підвищену увагу дотриманню законодавства учасниками виборів саме під час виборчої кампанії, створенню рівних умов кандидатам і політичним партіям, забезпеченню їх рівного доступу до засобів масової інформації, недопущенню адміністративного впливу місцевих органів виконавчої влади на хід кампанії".

Кучма зазначає, що у затвердженому депутатами новому законі "Про вибори народних депутатів України" "в достатньо повній мірі знайшли відображення демократичні традиції і норми європейського виборчого законодавства, гарантії і механізми здійснення конституційного права громадян вільно обирати і бути обраним до органів державної влади".

За словами Кучми, більш усього зауважень з боку міжнародних спостерігачів на минулих парламентських і президентських виборах було не до самих виборів, а до ходу виборної кампанії.

Глава держави підкреслив необхідність зробити все можливе для того, щоб вибори до Верховну Раду "стали важливою віхою для подальшого зміцнення демократії і політичної системи країни, продемонстрували Європі і всьому світу прагнення держави будувати сучасне суспільство, засноване на загальновизнаних міжнародних і європейських демократичних принципах і стандартах".

Президент також проінформував, що він і органи виконавчої влади вже чимало зробили для залучення якмога ширшого кола міжнародних спостерігачів, які б знаходилися в Україні під час передвиборної кампанії і в процесі самих виборів.

Зокрема, на сьогодні запрошення для спостереження за виборним процесом в Україні розіслані до ООН, ОБСЄ, Ради Європи, багатьох іноземних держав. Крім того, Україна з цією метою офіційно запросила представників Європейського Союзу і депутатів Європарламенту.

P.S. На той момент, коли Інтерфакс-Україна передав повідомлення про "гарантуючий лист" президента, все ще не було інформації про те, що Кучма підписав закон про вибори. Однак тональність листа дає зрозуміти, що він дійсно підпише закон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування