Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кальцій – потрібно це чи ні?

Середа, 24 жовтня 2001, 21:48
Для нормальної роботи організму необхідні вітаміни та поживні речовини. При наявності всіх цих компонентів вони повинні бути ще й збалансовані, а їх кількість не повинна перевищувати встановлений організмом рівень. Коли ж один з компонентів відсутній, або його замало чи занадто – тоді починаються проблеми.

Кальцій – життєво необхідний для розвитку організму, здорових кісток та зубів, і саме тут знаходиться 99% кальцію. Нестача кальцію спричиняє крихкість і ламкість кісток і зубів. Кальцій також необхідний для скорочення м'язів серця, регулювання биття серця та необхідний про формуванні кров'яних тілець.

Вітамін D необхідний для того, щоб допомогти кальцію засвоїтися організмом. Вітамін D виробляється шкірою під час засмагання на сонці, міститься у таких продуктах, як тваринні жири, печінка тріски, яйця та молоко.

Контроль над кальцієм

Чотири гланди паращитовидної залози розміром з горошину несуть відповідальність за регулювання рівня кальцію в організмі. Ці маленькі гланди, які знаходяться в тканині щитовидної залози, дуже чутливі до коливання рівня кальцію у крові.

Коли рівень знижується, гланди паращитовидної залози не виробляють гормон паращитовидної залози (ГПЗ) у потрібній кількості. Це примушує кальцій виділятися з кісток, і потім вдруге засвоюватися нирками, а потім і кишечником.

Якщо рівень кальцію у крові підвищений, тоді рівень ГПЗ збільшується і рівень кальцію повертається у норму.

Нестача кальцію

Іноді баланс поживних речовин порушується і рівень кальцію в організмі зовсім невисокий. Це може бути спричинено хронічною нирковою недостатністю, панкреатитом або проблемами з гландами.

Такий дисбаланс може бути спричинений тоді, коли гланди паращитовидної залози пошкоджені внаслідок хірургічного втручання у діяльність щитовидної залози. Іноді це може бути спричинене автоімунною реакцією організму, коли організм сам виробляє шкідливі речовини.

Нестача рівню кальцію в організмі може спричинити правець, судому м'язів рук, ніг, іноді навіть горла, депресію, нечуттєвість рук, ніг. Для того, щоб відновити рівень кальцію, потрібно вживати продукти, багаті на кальцій.

Надлишок кальцію

Іноді у крові спостерігається надлишок рівню кальцію. І, на жаль, це призводить найчастіше до раку кісток. Однак, рак кісток може бути спричинений і перевиробництвом ГПЗ. Перевиробництво ГПЗ у той же час може бути дуже доречним при проблемах з нирками, або коли існує дефіцит вітаміну D.

Надмір кальцію у крові може спричинити біль у животі, нудоту та рвоту, запор, втрату апетиту, постійну спрагу, слабкість та втрату ваги. Це може також перерости у більш серйозні наслідки – депресію, обезводнення організму, перелом кісток, каміння у нирках та навіть несподіваний серцевий напад.

Для вирівнювання рівню кальцію у крові необхідне вживання спеціальних препаратів, а також може знадобитися операційне втручання із метою усунення гланд, які можуть стати причиною перевищення рівня кальцію у крові.

Кальцій міститься у молочних продуктах, сирі, йогуртах, молоці, рибі, свіжих овочах, злакових продуктах.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування