Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У парламенті - перерва. Комуністи вдало зривають засідання парламенту, протестуючи проти ухвалення Земельного кодексу

Четвер, 25 жовтня 2001, 11:02
Після години безуспішних спроб почати розгляд Земельного кодексу в першому читанні головуючий, перший віце-спікер Віктор Медведчук, перервав ранкове пленарне засідання на 2 години. Фракція Комуністів продовжувала блокувати роботу парламенту.

Комуністи вважають, що аграрний комітет парламенту також фальсифікує свої рішення. При цьому голова комітету Катерина Ващук категорично спростувала це твердження.

Представники лівих закликали зняти проект із розгляду на нинішній сесії, внести його до порядку денного роботи наступної сесії і розглядати за процедурою першого читання.

У ході обговорення питання фракції комуністів і обох Рухів неодноразово вступали в перепалку один з одним. Катерина Ващук запропонувала депутатам йти за процедурою другого читання, розглядаючи документ постатейно, у випадку якщо це буде неможливо, - прийняти рішення шляхом голосування бюлетенями. Однак після того, як вона спробувала поставити на голосування перший розділ Земельного кодексу, декілька жінок - представниць фракції КПУ спробували прорватися до неї і перешкодити доповідати.

У четвер зранку члени фракції Комуністичної партії України зайняли підходи до президії Верховної Ради і парламентську трибуну, протестуючи проти прийняття у другому читанні Земельного кодексу. Комуністи прикріпили на стіні за президією лозунги: "Продавати землю - продавати Батьківщину!, "Врятуємо святиню народу - рідну землю!, "В народі кажуть: розумний торгує товаром, сировиною торгує простак, ну а землею - дурень".

На початку ранкового пленарного засідання лідер парламентської більшості Олександр Карпов оповістив проект постанови про порядок проведення голосування по проекту Земельного кодексу, внесений лідерами 11 центристських фракцій і груп.

Відповідно до проекту, пропонується провести голосування по прийняттю проекту Земельного кодексу у другому читанні іменними бюлетенями.

Лідер фракції "Реформи-конгрес" Віктор Пинзеник запропонував депутатському корпусу голосувати за проект Земельного кодексу підписами. Представник фракції Українського Народного Руху Валерій Асадчев запропонував компромісний варіант, віднісши на третє читання статті кодексу, пов'язані з приватизацією і передачею в приватну власність земель сільськогосподарського призначення.

Лідер фракції Компартії Петро Симоненко заявив, що даний законопроект не набрав необхідної кількості голосів у першому читанні і тому відповідно до регламенту повинен бути направлений на повторне перше читання.

Представник регламентного комітету Андрій Смігач від імені комітету заявив, що земельний кодекс має розглядатися у першому читанні.

Минулого четверга на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради представники фракції Компартії також блокували парламентську трибуну, підходи до президії і ложу уряду, протестуючи проти розгляду у другому читанні проекту Земельного кодексу. Фракція заявила, що цей документ не може розглядатися у другому читанні, оскільки на минулій сесії він не був підтриманий у першому читанні.

Тоді пленарне засідання Верховної Ради завершилося раніше звичного в зв'язку з тим, що не був досягнутий компроміс відносно процедури розгляду Земельного кодексу. Як зазначив минулого четверга спікер Плющ, він був вимушений закрити засідання достроково ще і тому, що "найбільш численна фракція шукала шляхи зриву засідання".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування