Кучма вирішив боротися з нелегальними капіталами і нарвався на міжнародний скандал

Четвер, 25 жовтня 2001, 11:59
Кучма давно не стежить за своєю мовою. Але всередині країни до цього вже багато хто звик. Однак окремі пасажі гаранта викликають, якщо висловлюватися м'якою дипломатичною мовою, "здивування". Пригадати хоч би реакцію Заходу на його незабутні фрази відразу після загибелі 78 чоловік в підбитому українськими військовими літаку!

Після росіян і ізраїльтян тепер всі підстави криво дивитися на Україну мають жителі країн Балтії. Нещодавно Кучма в пориві чергової боротьби з корупцією, яка у нього традиційно нічим не завершується, дозволив собі покритикувати прибалтійські республіки, які, як вважає він, потурають відмиттю нелегальних капіталів. Першими дипломатично висловили своє здивування латиші.

Міністр закордонних справ Латвії висловив здивування ( дипломатичною мовою це означає крайню форму обурення -УП) в зв'язку із заявами Кучми, який назвав країни Балтії коридором для переміщення нелегальних капіталів. Тоді ж український президент заявив, що найбільша кількість сумнівних операцій проходить через їх території.

Міністерство закордонних справ Латвії розцінило ці заяви як безпідставні, якщо президент мав на увазі в тому числі і Латвію, заявив представник зовнішньоекономічного відомства Вільмарс Хенінс.

"Правоохоронні органи Латвії активно співпрацюють з українськими колегами по контролю за нелегальними капіталами. Українські відділення латвійських комерційних банків твердо дотримуються законів України, а банківське законодавство Латвії відповідає нормам Європейського Союзу", заявляє Хенінс.

Міністерство закордонних справ не бачить підстав для подібних заяв, оскільки установи Латвії запропонували закрити договори і вжити превентивних заходів для ліквідації можливих порушень, але у відповідь на ці ініціативи Латвія не отримала жодної відповіді від України, повідомляє Baltic news agency.

Досить давно Латвія запропонувала Україні приєднатися до угоди з боротьби з економічними і фінансовими порушеннями і поверненню нелегально переміщених капіталів, але ця ініціатива Латвії також залишилася без відповіді. Спостережна рада фінансового і валютного ринку Латвії запропонувала українському національному банку співпрацювати у сфері контролю за банківською діяльністю.

20 жовтня на зустрічі, присвяченій боротьбі з відмиттям грошей, Кучма розпорядився звернутися до парламентів і урядів Балтійських держав, щоб вони дозволили відстежувати нелегальні валютні операції на території своїх країн. Кучма заявив, що це необхідно, оскільки саме велика кількість сумнівних операцій проходить через Балтійські країни і назвав їх коридором для нелегальних капіталів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування