Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український ринок акцій обвалився

Четвер, 25 жовтня 2001, 13:03
Курс акцій найбільших українських компаній в середу різко знизився, що призвело до рекордного падіння індексу Першої фондової торгової системи (ПФТС, основний організований ринок торгівлі акцій) за день на 7,22% - до 40,62 пунктів, найнижчого рівня з початку 2000 року.

Зокрема, курс найбільш ліквідних на ринку акцій "Укрнафти" впав в середньому на 7,5% до рівня: купівля - 16,11 грн., продаж - 18,5 грн.

Максимальним було падіння акцій енергенеруючих компаній, які ще недавно відносилися до розряду "блакитних фишок": ціна купівлі "Центренерго" за день впала на 47,4% (до 0,1 грн.), "Донбассенерго" - на 40,9% (до 2,01 грн.), "Дніпроенерго" - на 16,7% (до 10 грн.), "Київенерго" - на 16,7% (до 1 грн.), "Західенерго" - на 12,3% (до 5 грн.).

Після падіння капіталізація будь-якої з чотирьох українських енергогенеруючих компаній не перевищує 65 млн. грн.

З початку поточного року ПФТС-індекс, який розраховується в гривнях, знизився на 26,6%, тоді як минулого року він виріс на 41,1%.

"Це називається капітуляція", - прокоментував події на ринку директор компанії "Драгон-Капітал" Дмитро Тарабакин. За його словами, учасники ринку втрачають віру в можливе його відновлення найближчим часом і вимушені виходити із зайнятих раніше позицій.

Як сказав Тарабакин, зараз стало ясно: уряд не зможе захистити енергогенеруючу компанію "Донбассенерго" від продажу активів і що подібна доля, найвірогідніше, чекає наступні компанії.

Крім того, зазначив директор "Драгон-Капіталу", "Захід Україну обходить", що також змушує учасників ринку до більш рішучих дій, повідомляє Інтерфакс-Україна

"Те, що відбулося в середу - реальне слідство відсутності обсягів на ринку: який сенс тримати ціни, якщо з ними нічого не відбувається, - вважає директор з розвитку інвестиційної групи Imepower Юрій Кубрушко. - Трейдери втомлюються зображати, що ринок існує, а займаються скупкою акцій, випуском корпоративних облігацій, іншими проектами". На його думку, різке падіння акцій енергокомпаній в середу викликано не стільки якимись конкретними останніми подіями, скільки реакцією, що "нагромадилася ".

Кубрушко не прогнозує якого-небудь поліпшення ситуації на ринку енергоакцій найближчим часом. За його словами, найбільший інтерес на ринку залишається до "залишків" металургії і гірничо-збагачувальних комбінатів, де є ще не розділена власність.

Як вважає Кубрушко, серед інших акції, за якими ще відбуваються активні торги, економічні основи для збереження курсу акцій існують в "Укрнафти" і, можливо, "Стиролу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування