Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міністром оборони обов'язково має бути цивільна особа і, можливо, навіть жінка

Четвер, 25 жовтня 2001, 13:58
Більшість опитаних народних депутатів схиляються до думки, що міністром оборони в Україні повинна бути цивільна особа. Деякі з парламентаріїв допускають, що функції міністра оборони могла б виконувати жінка.

Постійний представник Кабінету міністрів у парламенті, член фракції НДП Олег Зарубинський висловив думку, що питання про призначення міністром оборони цивільної особи "у принципі з одного боку для України визріло". З його слів, багато які країни розвивають свої збройні сили під серйозним цивільним контролем, і відповідно до цього функції міністра оборони виконує цивільна особа. Депутат також підкреслив, що навіть жінки в західних країнах можуть бути міністром оборони, наприклад, як це зараз у Фінляндії.

З іншого боку, вважає Зарубинський, дуже багато залежить від того, "яка ця цивільна особа". На його думку, головне питання полягає не в тому, буде міністр оборони військовим або цивільним, а в тому, наскільки ця людина усвідомлює необхідність реального реформування збройних сил. "Хоч з точки зору цивільного контролю, безумовно, було б краще, якби це була цивільна особа", - сказав депутат в ході опитування, проведеного агентством "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, на думку члена фракції об'єднаних соціал-демократів Леоніда Кравчука, питання про призначення в Україні міністром оборони цивільної особи "ще не визрів". Людина, яка проводить реформу збройних сил, повинна достовірно знати "суть армії - від солдата до генерала". На думку депутата, цивільна людина, яка знає проблеми збройних сил поверхово, може зіткнутися з проблемами в ході реформування.

Кравчук висловив переконання, що призначення міністром оборони цивільної особи можливе тільки тоді, коли в Україні буде професійна армія, тоді, "безумовно, міністр оборони повинен бути цивільною особою".

Член фракції "Батьківщина" Юрій Кармазін переконаний, що очолювати військове відомство обов'язково повинна цивільна людина, яка "повністю займеться перебудовою армії". Він повинен бути "у хороших стосунках і з адміністрацією президента, і з Верховною Радою".

Кажучи про можливого наступника екс-міністра оборони Олександра Кузьмука, Кармазін зазначив, що найкращою кандидатурою був би Володимир Горбулін, який займає посаду голови держкомісії України з питань оборонного комплексу. Депутат пояснив свою думку тим, що Горбулін декілька разів підіймав питання про стан збройних сил і необхідності оновлення озброєння.

А представник фракції Народного Руху України Роман Зварич також упевнений, що міністром оборони повинна бути цивільна людина. Він висловив думку, що це необхідно було зробити набагато раніше, оскільки військовий не зможе провести необхідні реформи збройних сил.

У необхідності призначення міністром оборони цивільної особи також переконаний член фракції Компартії Павло Ковалів. Він зазначив, що якщо міністр оборони буде цивільним, "особливо жінкою", то "наші ракети будуть влучати тільки в ті цілі, в які вони прямують".

У той же час, інший член фракції КПУ Георгій Крючков зазначив, що сьогодні при нинішньому стані збройних сил України оборонне відомство повинна очолити військова людина. Цивільний контроль, відзначив він, полягає не в тому, що цивільна особа займе посаду міністра, а в тому, що парламент може впливати на призначення або звільнення військового керівництва.

Позафракційний депутат, член об'єднання "Антимафія" Анатолій Єрмак також вважає доцільним призначення на пост міністра оборони цивільної особи і введення найширшого цивільного контролю за діяльністю збройних сил.

На його думку, міністр оборони повинен бути, передусім, політиком, який відповідно до прийнятої Верховною Радою військово-політичної доктрини повинен визначати курс Міністерства оборони.

Міністром оборони, на думку Єрмака, повинна бути "чесна, порядна, зважена людина". Він також припускає, що військове відомство може очолити жінка.

Член фракції "Реформи-Конгрес" Сергій Терьохін виступає за обов'язковий цивільний контроль за силовими відомствами: "Необхідно розривати внутрішню корпоративність, яка побудована на статутному підкоренні. Хтось повинен бути поза військовим статутом, і краще, якщо це буде перша особа", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...