Пікассо у шоколаді

Четвер, 25 жовтня 2001, 14:40
Кельну зробили культурний подарунок на сотні мільйонів доларів – найбільша у світі приватна колекція Пікассо.

Вдова німецького шоколадного короля Петера Людвіга подарувала одному з міських музеїв колекцію, куди входять 774 роботи великого художника. Після цього дару Кельн, художня столиця Західної Німеччини, зможе похвалитися третьою за величиною колекцією Пікассо у світі. Перше і друге ділять Париж і Барселона.

Подарунок включає 49 картин маслом, 29 керамічних скульптур, 37 малюнків по паперу, 15 гравірованих пластин і 681 гравюру. Всі ці роботи вже зараз знаходяться у музеї Людвіга, якому були надані у тимчасове користування.

Точну вартість подарунка з'ясувати не вдалося. Співробітники музею відмовилися назвати навіть страхову вартість колекції. Зрозуміло, проте, що коли мова йде про 49 полотен Пікассо, треба оперувати сумами у сотні мільйонів доларів.

Петер Людвіг вже подарував Кельну біля трьохсот творів мистецтва у 1976 році. На базі цієї колекції і виник музей Людвіга, який згодом став одним з кращих зборів мистецтва XX століття в Європі.

 
 
У 1994 році пара Людвігів подарувала музею імені себе декілька знаменитих шедеврів Пікассо, включаючи "Арлекіна" 1923 року і "Жінку з артишоком" 1941-го. Цей подарунок обійшовся місту недешево. Людвіги наполягли на тому, що будівля, в якому зараз знаходяться речі з їх зборів, а раніше зберігалися і інші колекції, повинна бути цілком присвячена мистецтву двадцятого століття. Місту довелося побудувати новий корпус, в якому представлене образотворче мистецтво від Ренесансу до імпресіоністів, тобто колекція музею Валльраф-Ріхартц, також названого на честь двох меценатів.

В 1996 році Петер Людвіг помер. Він був одним з символів післявоєнного відродження Німеччини. У 1951 році він очолив сімейний кондитерський бізнес і незабаром дуже розбагатів і прославився. Все життя колекціонував мистецтво, його колекція була однією з найбільших у світі (біля 200 тис. експонатів - від грецьких ваз і золота інків до кубістів і попа-арта).

Завдяки сім'ї Людвігів виник не тільки музей у Кельні, але і Зуермондт-Людвіг-музей в Аахені, Музей сучасного мистецтва і Фонд Людвіга у Відні, Музей античності у Базелі і збори Людвіга, музей Людвіга в Будапешті, Людвіг-форум інтернаціонального мистецтва в Аахені, музей Людвіга в Дойчерренхаузі, Музей сучасного мистецтва в Кобліці, Людвіг-музей інтернаціонального мистецтва в Китайській художній галереї в Пекіні, галерея Людвіга у замку Оберхаузен і колекція сучасного мистецтва Лювіга у Російському музеї в Санкт-Петербурзі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...