На нас наступає "китайський грип"

Четвер, 25 жовтня 2001, 17:43
Вірус грипу нас атакує кожної зими, і кожної зими ми починаємо активно робити дорогі щеплення, але тільки вакцини не завжди допомагають, а частіше за все мають сезонний характер. Тобто, захищають наш організм вони всього лише один сезон, адже кожну зиму до нас приходять різні віруси грипу, проти яких потрібно робити нові і нові щеплення.

В Україні нинішньою зимою, як очікується, переважним збудником грипу буде вірус В "Сичуань". Принаймні, на такий вірус чекають в Українському Центрі грипу. Про це повідомила завідуюча лабораторією Центра Алла Мироненко.

Кажуть, що такого вірусу в Україні досі не було. А разом з ним в гості завітають й інші різновиди вірусу - А "Панама" і А "Нова Каледонія". Але вони в Україні вже бушували і тому цією зимою не будуть провідними збудниками.

Вперше вірус В "Сичуань" був виділений в Китаї в 1999-му році, однак на даний час він поки не виявлений в Європі. В Україні чекають саме на цей вірус, виходячи з прогнозу Всесвітньої системи нагляду, до складу якої входить 4 світових Центри і 110 Національних Центрів, у тому числі, Український Центр грипу.

Дана система відстежує ситуацію з грипом, з новими "перспективними" збудниками епідемій цього захворювання у всьому світі вже більше за 25-ти років.

Але бояться "китайського вірусу" не варто, тому що клінічна течія грипу, викликаного вірусом В "Сичуань", практично не буде відрізнятися від попередніх років. Різниця полягає тільки в тому, що у нас з вами немає імунітету до даного різновиду грипу.

У той же час медики рекомендують робити щеплення проти грипу вже зараз, щоб встиг виробитися імунітет проти нового вірусу. Точних даних "прибуття" вірусу і вступу його у володіння нашими організмами поки немає. Але початок епідемії грипу медики очікують у середині грудня і він буде проходити з середньою інтенсивністю.

В Україну вже завезені вакцини з оновленим складом штаммів до майбутньої епідемії грипу 2001-2002 року - "Ваксигріпп" (Франція), "Інфлувак" (Нідерланди), "Флюорікс" (Бельгія). Медики рекомендують повторно зробити щеплення тим, хто робив їх рік тому, оскільки торішні вакцини не містили штамму вірусу В "Сичуань".

Робіть щеплення, загартовуйтеся, споживайте вітамін С, одягайтеся тепло, словом бережіть себе і не хворійте.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News