ТВ, Рабінович і вибори в Україні

Четвер, 25 жовтня 2001, 21:45
Зникнення з екранів кабельних мереж каналу НТВ - явище цілком закономірне. Відразу ж після підтвердження того, що дистрибуцією російської телекомпанії займатиметься Вадим Рабинович, стало ясно, що вибіркове відключення НТВ - не за горами. Цікаво тільки те, що операцію з усунення каналу було проведено в режимі "бліц-криг", що неможливо було зробити без відповідних вказівок "зверху", і напевно - в ультимативній формі.

З одного боку, "Медіа-Міст" несе зараз збитки і намагається не тільки мінімізувати свої витрати, але й збільшити прибуткову частину свого бюджету, який зазнав великих розтрат під час кризи навколо НТВ. Нове керівництво телекомпанії пішло на деяке зниження рекламних розцінок вже з побоювань, що їх структуру можуть покинути постійні клієнти.

При цьому для НТВ ніколи не було секретом, що їх передачі піратським чином кабельники ретранслюють в Україні. До нинішньої фінансової "халепи", що наступила, в Москві не тільки дивилися на це крізь пальці, але й давали зрозуміти рекламодавцям, що їх побачать не тільки в Росії. А тепер в НТВ з'явилася людина, яка пообіцяла стабільне надходження коштів з України (на перших порах - від кабельників).

Друга складова - політична. Російські новини, як це не важко зрозуміти українським чиновникам, вперто не піддаються контролю Києва. Електронні ЗМІ Росії займали і займатимуть жорстку позицію відносно команди, яка нині перебуває при владі в сусідній державі.

До економічних інтересів, пов'язаних з інтересами акціонерів ЗМІ в Україні, за останній рік додався сильний емоційний чинник, викликаний поведінкою української влади у справі Гонгадзе і Мельниченка, і, особливо, в історії зі збитим літаком авіакомпанії "Сибір".

Підпорядкувати своїм інтересам російських телевізійників - неможливо. Зате можна "відрубати", та ще й під таким пристойним приводом, як наведення порядку на ринку кабельних телевізійних мереж. Тим більше - напередодні парламентських виборів.

Питання (риторичне) в тому, яким чином двом складам Національної ради у справах телебачення і радіомовлення не вдалося зробити за стільки років того, що протягом тижня зміг здійснити Вадим Рабинович при сприянні чомусь телеканалу "Інтер", який пред'явив кабельникам претензії з приводу серіалів, що транслюються?

Григорій Руденко, "Коммерсант", спеціально для "Телекритики"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...