Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий закон про вибори - кращий за всі попередні, і президент його підпише, вважає Рябець

П'ятниця, 26 жовтня 2001, 12:39
Новий закон про вибори народних депутатів не є ідеальним, однак кращий за всі виборчі закони, які були прийняті парламентом за роки незалежності України, вважає голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець.

Він упевнений, що президент України Леонід Кучма підпише цей закон, про що можна судити з його публічних заяв. Якщо закон буде підписаний, то парламентська виборча кампанія в Україні почнеться 1 січня, повідомив Рябець.

До 10 січня Центрвиборчком повинен сформувати окружні виборчі комісії у складі не більше ніж 20 чоловік з представленнях політичних партій, зареєстрованих не менш ніж за рік до дня виборів.

Представники партій і блоків, що подолали 4%-ий бар'єр на попередніх виборах і мають свої фракції у нинішньому складі парламенту, включаються до окружкомів в обов'язковому порядку, а партії, що залишилися – шляхом жеребкування, яке проводить ЦВК, підкреслив Рябець.

Дільничі виборчі комісії формуватимуться окружкомами по поданням партій і блоків, що зареєстрували свої партсписки по загальнодержавному округу, а також з представників кандидатів в депутати по одномандатних округах. Число членів дяльничних комісій законом не обмежене.

Голова ЦВК вважає практично неможливою фальсифікацію результатів виборів, оскільки до складу дільничних комісій входитимуть представники всіх партій і блоків. Крім того, в законі чітко позначений правовий статус офіційних спостерігачів, що мають великі права, зокрема, вимагати відразу ж після підрахунку голосів копії протоколів.

В законі також чітко виписані всі процедури під час підрахунку голосів, чому присвячений цілий розділ з 34-ма положеннями. "Такого немає у виборчому законодавстві жодної країни", - підкреслив Рябець.

Він також зазначив, що у законі чітко виписані процедури оскарження рішень, дій або бездіяльності, як виборчих комісій всіх рівнів, так і органів державної влади, місцевого самоврядування і їх посадових осіб.

Документом чітко визначені терміни оскарження. Всі порушення під час передвиборної агітації можуть бути оскаржені не пізніше, ніж за день до голосування, порушення при голосуванні і підрахунку голосів - не пізніше ніж до 24 годин наступного дня після голосування, тобто, 1 квітня.

У законі також чітко виписана відповідальність за порушення положень закону. Відмітною особливістю нового закону є те, що одна і та ж людина не може балотуватися одночасно і за партійними списками, і в одномандатному окрузі, підкреслив Рябець.

Вибори в Верховну Раду пройдуть 31 березня 2002 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...