Учасники фондового ринку не прагнуть вкладати кошти за кордоном

П'ятниця, 26 жовтня 2001, 16:13
Більшість учасників фондового ринку України не є прихильниками вкладення коштів українських інвесторів в об'єкти за кордоном. Таку думку висловила президент асоціації "Перша фондова торгова система" Ірина Зоря.

На її думку, і в Україні існують привабливі об'єкти, в які можуть ефективно вкладатися кошти. Відповідаючи на запитання про необхідність лібералізації порядку вивозу капіталу за кордон для роботи на світових фінансових ринках, голова ради ПФТС Роман Сазонов зазначив, що "ті, хто хочуть там працювати, вже працюють".

У той же час Зоря висловилася на підтримку допуску українських професійних учасників до ринку українських єврооблігацій. За її словами, ПФТС відчуває "цікавість, що посилюється, до українських євробондів", повідомляє Інтерфакс-Україна

Голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Олег Мозговий, який брав участь у прес-конференції, зазначив, що в проекті закону про пенсійні фонди, який обговорюється, пропонується дозволити їм вкладати 20% в іноземні активи.

За його словами, існуючий порядок вивозу капіталу є надмірно жорстким. Згідно з даними Держкомстату України, обсяг всіх прямих іноземних інвестицій України до економіки країн світу на початок другого півріччя становив лише $154,18 млн.

Тим часом, за даними Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, на фондовому ринку України за станом на кінець вересня були зареєстровані 801 торговець цінними паперами, 352 реєстратори, 156 інвестиційних фондів, 81 охоронці, один депозитарій, сім фондових бірж, дві торгово-інформаційні системи (ТІС), а також 10 саморегулюючих організацій (СРО).

За словами Мозгового, загальна кількість акціонерів в Україні, за даними реєстрів, становить 17 млн., що майже на порядок більше, ніж у сусідніх країнах Східної Європи.

Як сказав Мозговий, ДКЦБФР з 1995 року зареєструвала випуски акцій на загальну суму 62 млрд. грн., з яких 13,2 млрд. грн. - в січні-вересні цього року, що на 3,7 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Раніше ДКЦБФР припинила ліцензування фондових операторів у листопаді 2000 року після набрання чинності закону, що встановлює єдині базові правила ліцензування, і відновила його лише в липні нинішнього року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування