Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Пароль "Риба-меч" – претендент на "Матрицю"

П'ятниця, 26 жовтня 2001, 17:58
Про цей фільм ви можете вже знати ось що: іноді вам буде цікаво його дивитися, іноді - ні. Джон Траволта (John Travolta) в цьому фільмі не буде носити платформ та заплітати сотні маленьких кісок. Хейлі Беррі (Halle Berry) з'явиться топлесс, а кінець фільму буде дуже несподіваним.

А ось це ви точно знаєте про цей фільм: "Пароль Риба-меч" (Swordfish)- безглузда річ. Траволта носить ту ж саму зачіску, яка у нього була у "Кримінальному чтиві" (Pulp Fiction) у 1994 році. Він грає, як завжди, поганого хлопця, якого він грав у фільмі Джона Ву "Без обличчя" (Face/Off) у 1997 році та "Зламана стріла" (Broken Arrow) у 1996.

"Пароль "Риба-меч" знятий Домініком Сеною (Dominic Sena), який починав свою кар'єру відеодиректором на MTV, а потім став робити класні рекламні ролики для Nike. Цей досвід вже знайшов своє застосування у попередньому фільмі Сени "Угнати за 60 секунд" (Gone In 60 Seconds) 2000 року, феєричний екшн з зірками Ніколасом Кейджем (Nicolas Cage) та Анжеліною Джолі (Angelina Jolie).

 
 
У фільмах "Пароль "Риба-меч" та "Угнати за 60 секунд" Сена працює з кінематографістом Полем Камероном (Paul Cameron) та дизайнером Джеффом Манном (Jeff Mann). Ці хлопці знають смак у вибухах, автокатастрофах та спецефектах – це виходить у фільмі на перший план, іноді навіть занадто, адже дія фільму поглинає задумку сценариста Скіпа Вудса (Skip Woods).

Фільм починається з кульмінаційного моменту. Невинні люди у банку, в якому безліч бомб, банк оточений поліцейськими, кружляють гелікоптери, а посередині, як завжди, Траволта – поганий хлопець – веде розмову з агентом ФБР Робертсом, якого грає Дон Чедл (Don Cheadle). До речі, роль Чедлу дісталася не найкраща, і вповні його талант у фільмі завдяки цьому так і не розкрився.

 
 
Потім зовсім несподівано для нас, хоча такі несподівані трюки для американців – норма, ми переносимося на декілька тижнів назад, де вже і зустрічаємо героя Траволти у всій його красі.

Габрієль Шеар (Gabriel Shear) - нишпорка, причому дуже високої якості. Його мета - заволодіти міжнародним правом для того, щоб тероризувати всіх терористів. Але навіть така благородна мета його не зупиняє перед вбивством звичайних людей, і все це маскується під патріотизм. У героя Траволти як завжди, брудне волосся, невеселий вираз обличчя, який нам говорить, що йому постійно потрібні наркотики.

 
 
Беррі у фільму грає Джінджер, екзотичну та таємничу партнерку Шеара по злочину. У фільмі, звичайно, більше демонструється її бездоганне тіло, аніж гострий розум. Але, не дивлячись ні на що, "Пароль "Риба-меч" дає актрисі найменшу можливість проявити свій талант, і вона з успіхом цією можливістю користується.

Теж саме можна сказати і про Джекмана (Jackman), який зіграв разом Беррі у X-Men. Він у фільмі грає роль Стенлі Джобсона (Stanley Jobson), неперевершеного хакера, і поганого хлопця. Він щойно вийшов із в'язниці, після того як відсидів за злочин, скоєний в одному з високотехнічних комп'ютерних відділів нагляду ФБР. Тепер він жебракує, живе у трейлері та заробляє собі на життя чорною працею.

Єдине, що для Джобсона важливо – його дочка – 10-річна Холлі (Holly), яку зіграла Камрін Краймс (Camryn Grimes). Але її забрала з собою колишня дружина Джобсона, яка живе у Лос Анджелесі разом з порномагнатом.

 
 
Отже, Джінджер з Шеаром беруть у компанію Джобсона, для того, щоб зламати спеціальний рахунок у банку наркотиків, на якому лежать трильйони доларів. Гроші отримані від продажу наркотиків дилерами та використовувалися у секретних операціях під кодовою назвою "Риба-меч". Секретний рахунок не використовувався протягом декількох років, збираючи проценти – саме ця цікава інформація і привернула увагу Шеара. Тепер знайдено гроші для його маніакальних антитерористичних планів. Звичайно, хакеру-Джобсону цих грошей не треба, натомість Шеар йому пообіцяв повернути йому дочку.

Отже, така установка на фільм. Саундтрек до фільму також цікавий, але він захоплює набагато менше, ніж всі оті перешкоди, які "благородні" герої проходять на шляху до своєї "благородної мети". Цей фільм претендує стати другою "Матрицею", але у "Пароль "Риба-меч" замало вражаючих своєю масштабністю та значимістю ефектів.

Але насправді, фільм сам по собі повна дурня. Принаймні, не варто серйозно ставитися до всіх отих антитерористів, які сидять на героїні, та хакерів з темношкірими красунями. Все це не примусить вас під час перегляду відірватися від попкорна, а тому просто отримайте задоволення від Траволти та гарного екшену.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...