Татарстан домігся затвердження нового керівництва у Кременчуці

Неділя, 28 жовтня 2001, 19:58
Загальні збори акціонерів ЗАТ "Укртатнафта" затвердили на посаді голови правління компанії Юрія Бойка, який раніше виконував його обов'язки. Таким чином, було розірвано трудову угоду з колишнім керівником Володимиром Матіциним.

Збори акціонерів пройшли 26 жовтня у Кременчуці. За повідомленням прес-служби підприємства, на зборах був присутнім перший віце-прем'єр-міністр України Олег Дубина.

Дубина і голова спостережної ради ЗАТ перший віце-прем'єр Татарії Равіль Муратов позитивно оцінили роботу заводу, зазначивши, що за час роботи нового керівництва на підприємстві погашено заборгованість з зарплати, завантажені потужності переробки нафти і вперше закуплено українську нафту на аукціоні.

Збори також переобрали спостережну раду, головою якої повторно обрано Муратова. Склад "СЗ Укртатнафти" був скорочений з 11 до 9 чоловік, п'ять з яких - представники України, чотири - представники татарських співзасновників. Акціонери "Укртатнафти" ухвалили рішення розірвати з "Кременчуцькою нафтовою компанією" і "Укрславнафтою" договір оренди двох установок з переробки нафти.

Термін виконання даного рішення у прес-службі поки що не змогли уточнити, повідомляє Інтерфакс-Україна

Крім того, збори розглянули питання про реструктуризацію боргів підприємства, повернення кредитів і повернення активів підприємства. У прес-службі зазначили, що колишнє керівництво "створило навколо заводу надто велику кількість дочірніх підприємств, у яких залишалася велика частка його прибутків".

Як повідомив Дубина, компанії "Ам РУЗ" і "SEAGRОUP International inc", що є міноритарними акціонерами ЗАТ, не були зареєстровані на зборах у зв'язку з
арештом їх акцій.

Ще в серпні російська газета "Время новостей"писала, що конфлікт навколо Кременчуцького нафтопереробного заводу в Україні, який належить "Укртатнафті" пояснюється конфліктом інтересів російських нафтових компаній "Татнафта" і "Славнафта".

Саме внаслідок цього конфлікту було звільнено голову правління ЗАТ Володимира Матіцина, який беззмінно керував заводом з 1986 року.

За даними газети, зміну керівництва офіційно санкціонував президент Кучма після переговорів з президентом Татарії Мінтімером Шаймієвим. Саме Татарія стала ініціатором звільнень.

За словами Равіля Муратова, "керівники довели "Укртатнафту" до кризи, а також вимивали її активи в різні структури-"прилипали", у створенні яких самі брали участь. Вони навіть намагалися вивести з-під контролю компанії цілу установку".

Цю установку Матіцин збирався передати у статутний капітал нового спільного підприємства "Укртатнафти" і "Славнафти". Домовленість про це була досягнута під час травневого візиту до Києва президента "Славнафти" Михайла Гуцерієва. Держкомпанія пообіцяла постачати на завод 3 млн. т нафти на рік. "Наш завод здатний переробляти 18,6 млн. т. нафти на рік, а у 2000 році переробили лише 2,3 млн. т, так що резервів для співпраці предостатньо", - пояснював тоді газеті значення угоди з "Славнафтою" Матіцин.

Однак спільне підприємство так і не було створено. "Татнафта" сама нафту не постачає, і іншим не дає", - поскаржився в липні на колег-нафтовиків Гуцерієв. Тоді ж він пообіцяв домовитися про проект безпосередньо з Шаймієвим. Схоже, що Татарія не тільки не піддалася на домовленості, але і звільнила союзників Гуцерієва, які напередодні відставки зайнялися публічною критикою позиції "Татнафти".

Газета припускає, що в обмін на згоду на зміну керівництва Шаймієв пообіцяв збільшити постачання татарської нафти на завод, яке було скорочено до мінімальної кількості через хронічні неплатежі "Укртатнафти" і відмову українського уряду погасити борг держпакетом акцій компанії. Цим пакетом, як заявляв звільнений Матіцин, цікавляться також ЮКОС і ТНК.

За даними об'єднання "Укрнафтохімпереробка", постачання нафти на Кременчуцький НПЗ у вересні поточного року у порівнянні з вереснем минулого року виросло у 13,5 рази - з 51,5 тис. тонн до 690 тис. тонн. Переробка нафти заводом за вказаний період зросла у 7,5 раз - з 79 тис. тонн до 594 тис. тонн.

Фонду держмайна України належить 43,054% акцій підприємства, Держмайна Республіки Татарстан - 28,778%, корпорації "SEAGRОUP International inc" - 9,96%, компанії "Татнафта" - 8,613%, фірмі "Ам РУЗ Трейдінг АГ" - 8,336%, кременчуцькому "МТ-банку" - 1,154%, АТ "Татнафтахімінвест-холдінг" і АТ "Сувар " - по 0,035%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування