Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комуністи направлять подання до КС по закону про вибори і Земельному кодексу після того, як їх підпише Кучма

Понеділок, 29 жовтня 2001, 11:51
Народні депутати - члени фракції Комуністичної партії України збираються направити до Конституційного суду два подання, які стосуються закону про вибори народних депутатів і Земельного кодексу. Про це повідомив лідер КПУ Петро Симоненко.

При цьому депутат зазначив, що, згідно із законодавством, подання будуть направлені до КС після підписання цих документів президентом.
Зокрема, під поданням, яке стосується закону про вибори, зібрано вже більше 60-ти підписів членів фракції Компартії (необхідно не менше 50).

Комуністи вважають не відповідною статтям 5 і 24 Конституції статтю виборчого закону, що вводить грошову заставу замість збору підписів на підтримку кандидатів в депутати. Введенням такого "майнового розшарування", відзначив лідер КПУ, порушується право громадян, зокрема, що балотуються у мажоритарних округах, на участь у виборах.

Згідно із законом "Про вибори народних депутатів України", прийнятим у новій редакції 18 жовтня, збір підписів на підтримку партій або кандидатів у депутати за одномандатними округами замінений грошовою заставою - для партій 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - 17 грн), для кандидатів - "одномандатників" - 60 неоподатковуваних мінімумів доходів.

Стосовно Земельного кодексу, сказав Симоненко, фракція раніше вже направляла подання до КС з проханням роз'яснити формулювання "земля є власністю українського народу" з тим, щоб з'ясувати, наскільки відповідає Основному закону введення поняття приватної власності на землю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім того, фракція вже звернулася до регламентного комітету парламенту з проханням розібратися, наскільки правомірним було голосування бюлетенями по Земкодексу, оскільки, зі слів Симоненка, такої норми в регламенті немає.

Минулої п'ятниці представники лівих фракцій у парламенті зажадали службового розслідування питання про підведення підсумків голосування по Земельному кодексу, відсторонення від керівництва регламентним комітетом Віктора Омеліча і від ведення сесії і керівництва Верховної Ради людей, що "самовільно захопили ці пости" у зв'язку з порушенням норм регламенту і фальсифікацією підсумків голосування.

У четвер увечері рахункова комісія Верховної Ради ухвалила рішення вважати прийнятим Земельний кодекс у другому читанні і загалом.

У цей день депутати-комуністи декілька разів намагалися заблокувати прийняття Кодексу. При цьому відбулася бійка представників Компартії із головою рахункової комісії. КПУ вважає, що Земельний кодекс не міг розглядатися у другому читанні, оскільки він раніше вже не зміг набрати необхідної кількості голосів. Тому фракція пропонувала відправити кодекс на повторне перше читання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування