Володимир Горбулін повертається до активної політики. На місце Волкова

Понеділок, 29 жовтня 2001, 17:05
Володимир Горбулін абсолютно свідомо ставиться до свого призначення на посаду голови партії "Демократичний союз". Він здавався дуже натхненним і, судячи з його першої реакції, рвався у політичний бій. Він, майстер кулуарних переговорів і політичного бою, явно застоявся і скучив за активною політикою.

У понеділок стало відомо, що новим головою ради партії "Демсоюз" обрано голову Державної комісії України з питань оборонно-промислового комплексу Володимира Горбуліна. Рішення було прийняте на засіданні ради партії минулої суботи. Про це говорили ще з вересня, але тоді Горбулін ще не давав згоди очолити "ДС". Цікаво, чим його переконали?

Не дивлячись на те, що в партії він не так давно, Володимир Павлович переконаний, що це не головне у його призначенні. Члени партії давно шукали заміну Волкову і, як переконаний сам Горбулін, знайшли непоганий варіант.

"Волков сам давно готувався піти. На це є різні причини, в тому числі і стан його здоров'я, хоча я впевнений, що це не головне - зі здоров'ям він справиться. Він збирається балотуватися у "своєму" мажоритарному округу, його про це просили виборці. А лідер партії, як мені здається, повинен очолювати список", говорить Горбулін.

Він не став особливо поширюватися про своє бачення стратегії і тактики - у вівторок о 10 ранку він проводить прес-конференцію з екс-лідером партії Олександром Волковим. Там вони все і розкажуть.

А поки Горбулін зазначив, що завжди виступав за таке широке представництво політичних сил, яке не суперечить ідеологічним принципам цих партій.

"Об'єднання - не заради проходження до парламенту, а створення такого прагматичного об'єднання, яке вірою і правдою буде служити справі, ось тоді про це можна говорити".

Не дивлячись на таку майже пафосну заяву, першочергова задача Горбуліна все ж - попасти до парламенту. І задача не проста, враховуючи, що популярність "Демсоюзу" упевнено коливається в районі 1%.

Володимир Полохало, шеф-редактор журналу "Політична думка", за обранням Горбуліна бачить бажання Кучми посилити свої позиції незаплямованими особистостями, які б відтягували голоси у опозиційних блоків, могли б самі пройти до нової Верховної Ради і сформувати пропрезидентську більшість.

"Страшенно цікава подія. Думаю, що таке призначення було цілком очікуваним. В тому сенсі, що сьогодні здійснюється певний політичний проект, план створення фракцій в новому парламенті, які дали б змогу президенту України мати певний карт-бланш у свої політичних перспективах. Президент зацікавлений у максимальному контролі ходу виборчого процесу. Президент зацікавлений у максимальному послабленні ролі парламенту і дискредитації депутатського корпусу. Президент зацікавлений у посиленні ролі президента і, відповідно, самого себе. І в цьому сенсі президент зацікавлений у конституційній більшості в новому парламенті і в максимальному послабленні демократичної опозиції, яку уособлюють тільки дві сили – Соцпартія і "Батьківщина".

"Ідеться про використання іміджу Володимира Горбуліна як авторитетного політика з незіпсованою репутацією, якого не торкнувся касетний скандал, або справи навколо корупції. З точки зору загальної ідеї проекту Банкової, те, що саме Володимир Горбулін очолив "Демократичний союз" – це здобуток президента. Волков не належав до тих символів, які посилювали політичний ресурс президента і його можливості впливати на парламент. В його оточенні мало людей, які мали б харизму або позитивний імідж".

Водночас, розповів Полохало в інтерв'ю УП, Кучма прагне й урівноваження позицій пропрезидентських структур. "Він зацікавлений в тому, щоб ті партії, які він відносить до пропрезидентських, щоб вони не мали вирішального впливу. Президент зацікавлений в ініціюванні політичних конфліктів всередині пропрезидентського табору. Він хоче зменшити амбіції, наприклад, СДПУ(О), чи не бажає, щоб "Наша Україна" набрала більше 20%, чи не зацікавлений у тому, щоб Кінах посилив блок "За єдину Україну" [екс-ТУНДРА]".

У той же час директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський бачить іншу мету в цьому кроці Горбуліна. "Швидше за все, після того, як він став головою партії, у нього з'явився шанс на переговори з прохідною партією. Навряд чи "Демократичний союз" навіть на чолі з Горбуліним зможе самостійно пройти до парламенту", - лаконічно прокоментував він.

Читайте також:

Партії борються за право поставити Горбуліна першим в своїх списках

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...