Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Доктор Дуліттл 2" – для домашнього вогнища?

Понеділок, 29 жовтня 2001, 18:14
Принаймні назва фільму "Доктор Дуліттл 2" може вже вас навести на правильний шлях: у фільмі знімається Едді Мерфі, який грає гарного лікаря, що розуміє мову тварин. Але одразу потрібно зазначити, що Мерфі вже себе вижив та "виграв" – якщо йому цікаво дивитися на себе, такого дурня, то нам, вже вихованим та зрілим глядачам, не дуже.

Завдяки живій природі фільм багатий на гарні наміри та винахідливі ідеї. Комп'ютерна міміка тварин залишає позаду талант тих комедійних акторів, які їх озвучують. Загалом на такий фільм можна піти сім'єю, адже у всіх анонсах зазначається, що "фільм для сімейного перегляду".
Але чи насправді можна таке показувати дітям?

На початку фільму Доктор Дуліттл відкриває у собі цікаву властивість - розуміти мову тварин. І через це у будинку Дуліттла починається веселий гомін. Так п'яна мавпочка присягається, що вона нічого не пила окрім кока-коли, хамелеон думає, що він на війні, а тому весь час ходить у камуфляжі, а єнот Мафіозо розмовляє на бандитському жаргоні.

 
 
Дуліттла запрошують до лісу від імені хрещеного батька бобра для того, щоб цей самий ліс врятувати від ненаситних бізнесменів – ділок (Джеффрі Джонс) та його адвокат (Кевін Поллак) планують вирубати ліс, і таким чином зменшити домівки тварин, які мешкають у тому лісі.

І от план спасіння лісу, а разом з ним і тварин, знайдено. Дуліттл виписує з цирку ведмедя Арчі. Той повинен поселитися у лісі та стати у певному значенні цього слова – охоронцем живої природи. До того ж Арчі повинен полонити серце місцевої красуні, ведмедиці Ави. Тут ще один план – вирубувати ліс, в якому мешкає пара ведмедів дуже рідкісного виду – не можна.

Дуліттл вчить Арчі, який все життя провів у цирку, катаючись на велосипеді, як вижити у лісі. Він ходить з ним на рибалку, вчить добувати мед, нарешті вчить зимувати у барлозі.

 
 
Фактично, зіркою фільму є Арчі, і тому режисер фільму Зан (Zahn) робить все, що може, разом зі сценаристом Леррі Левіном (Larry Levin), щоб надати цьому образу більше сарказму (на фразу, що мовляв "у цій барлозі ти, Арчі, проведеш сплячку", Арчі відповідає, що це не сплячка, а депресія). Арчі, який є чи не найбільшою твариною у лісі, та чи не більш значимою твариною, може просто так затанцювати під якусь кумедну мелодію. До того ж у нього проблеми з інстинктом самозбереження, що зазвичай не дуже типово для ведмедів.

Наприклад, коли Дуліттл вчить Арчі ловити рибу, той замість лапи суне у воду голову, при цьому ведмідь ледь не захлинувся. Після того він весь час говорив, що коли бачив смерть в обличчя, кожного разу згадував свою бабуню.

 
 
На жаль, такі милі у фільмі тільки тварини, а не люди. Вілсон (Wilson) красива жінка, та талановитий виконавець, але їй дісталася роль сварливої дружини Дуліттла, яка тільки те і робить, що свариться зі своїм чоловіком, якому проблеми тварин ближчі ніж проблеми власної сім'ї.

До того ж Мерфі намагається знайти спільну мову і зі своєю 16-річною донькою, яка все шукає привід як би переспати зі своїм бой-френдом.

Але насправді фільм справляє враження звичайного собі дитячого мультика, де добро перемагає зло, а добрі тварини допомагають людям подивитися на себе з іншої точки зору і таким чином розв'язати всі свої проблеми.

 
 
В той же час всі герої фільму просто одержимі бажанням з ким-небудь переспати, взагалі, тема сексуальних стосунків тварин дуже і дуже детально розробляється у фільмі. Так, Черепаха хоче черепаху, жирафиха робить зауваження наглядачу зоопарку, що той ходить з розстібнутою ширинкою, ведмідь, природно, бажає ведмедицю, а Дуліттл прагне покращити стосунки зі своєю дружиною. Навіть його собачка чоловічого роду поклав око на вовчицю. Природно, такі тваринні бажання властиві тваринам, але навіщо ж тоді називати цей фільм "Для домашнього перегляду"...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...