Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ім'я їм… "Регіони"

Вівторок, 30 жовтня 2001, 11:36
На флагштоці перед будівлею обласної державної адміністрації майорять два стяги - державний і ще один, також синьо-жовтий: сонце, що встає над морем. Хоча, погодьтеся, набагато логічніше, якби тут висіло помаранчово-чорне полотнище "Шахтаря". Як ознака широти, незалежності і загадковості донбаської душі...

Вулиці Донецька, що помітно покращав останніми роками, прикрашені розтяжками і транспарантами, виконаними у цілком патріотичній кольоровій гамі: "Відродимо регіон", "любіть рідне місто", "Партія регіонів" і т.д. Вони є - їх не може не бути.

"Растішка" від Азарова

У всеукраїнській пресі немало пишуть про політичні перспективи блоку "За єдину Україну", одного з фаворитів виборчої кампанії, що починається. У Донецьку не так. Перегорнеш купу газет за цілий тиждень, але зустрінеш хіба що тільки одну літеру "Р" від колишньої ТУНДРи. Про хід будівництва Партії регіонів тут пишуть багато, детально і з побожним придихом. Начальство всіх рівнів просто плавом пливе в ПРУ. Спробуй, відмов, якщо тобі приходить ось така телефонограма! Дурних нема!

"Першому керівнику

Шановний __________________

"Партія регіонів" (голова партії Азаров, заст. голови Рибак) в особі міської і районної парторганізації проводить оргнараду. Нарада відбудеться 21.06.2001 м. в 15:00 в актовому залі "Донвугілляводоканалу" за адресою вул. Куйбишева, 109. Запрошується тільки перший керівник». (цитую по http://www.obkom.net/const-htm/0410078.php)


З'являються класичні зразочки нині майже напівзабутого соцреалістичного листа.

Авдєєвка. Міський голова Юрій Дудко подякував організації Партії регіонів, яку очолює директор "ЗАТ Авдеєвський коксохімічний завод" Геннадій Власов, за "величезну допомогу в підтримці культури, спорту".

Слав'янськ. Організацію ПРУ очолив голова правління ЗАТ "Славтяжмаш", Володимир Бондаренко. У партію вступають всі шановні люди: від мера до головлікаря тутешнього наркодиспансера.

Костянтинівка. Заголовок в партійних новинах на офіційному сайті ПРУ: "Збільшується міська організація Партії Регіонів та ведеться боротьба з розкрадачами кольорових металів". Створені і діють 39 осередків - за кількістю виборчих дільниць. 6500 чоловік, в т.ч. 80% депутатів міськради, стали активістами нової партії, платять внески...

Дружківка. Гендиректор машинобудівного заводу Сергій Рябцев очолив міську організацію ПРУ. І як вказує газета "Понеділок", "саме з діяльністю цієї партійної організації жителі Дружківки пов'язують розвиток свого міста".

У Єнакієві - 16 осередків, які об'єднують 20 тисяч членів ПРУ. У Шахтарську товариші працюють не так ефективно - трохи більше 6 тисяч чоловік носять біля серця заповітні партквитки…

Почала виходити кольорова всеукраїнська газета "Наш дім +". Вона віддзеркалює кожний чмих керівників ПРУ, хоч її формальними засновниками є міськрада, а також Будьоннівська, Ворошиловська, Кіровська, Куйбишевська, Ленінська, Калінінська, Петрівська, Пролетарська і інші райради міста (створюється враження, що живемо не в Україні і не на одинадцятому році незалежності, а де-небудь в Росії, та ще в роки перших п'ятирічок). Наклад видання, в порушення чинного закону, леле, не вказаний. Драча на них немає!

І хоч "злостивці" (Комітет виборців України, наприклад) стверджують, що партія лідирує не в зростанні парторганізацій, а в "роздуванні" своїх рядів, то у лідерів ПРУ є інша відповідь: просто українцям подобається конкретність і авторитетність. Звідси і програма "нового центризму", націлена на "ефективну технологію і філософію витвору, що передбачає культуру політичного компромісу, ставить в центр своєї діяльності людину, забезпечує самозбереження нації".

Не в кожній партії апаратом обласної організації завідує народний депутат, що працює, як відомо, на постійній основі у Києві! У ПР з цим немає проблем - є така людина, Сергій Ларін (парламентарій-списочник, екс-НДП). Питання є?

Всерйоз і надовго

До дуже великих грошей, що викидаються "на політику", Донбасу не звикати. Політичні довгожителі добре пам'ятають політичні бізнес-проекти на зразок ЛПУ Ігоря Маркулова або Партії труда Валентина Ландика, що отримали путівку в життя саме тут - в краю териконів.

Голова ПРУ пан Азаров зовсім не лукавить, коли говорить, що партія прийшла в українську політику "всерйоз і надовго". У зв'язку з цим демонізованого пресою главу ДПАУ потрібно розглядати як проміжну компромісну фігуру. Ні для кого не секрет, що він став героєм-об'єднувачем п'яти партій не тому, що на нього вказали в Донецьку, а навпаки - в такій немилій донеччанам столиці. Адреса відома: вул. Банківська. Центральний під'їзд. І тому після того, як мавр зробить своє діло, його попросять піти.

Політичне оформлення інтересів т. з. "донецького клану" приречене стати одним з найуспішніших проектів. Ця сила вже давно виросла з коротких регіональних штанців, і у неї є чималі інтереси - в промисловості, політиці, повсюди. Довіряти вже існуючим партіям своє представництво група не збирається. І, мабуть, правильно - традиційні фігуранти української політики, якщо і не поцуплять виділені кошти, то вже точно неефективно витратять. Нехай новий лідер регіоналів не буде таким відомим як Микола Янович, але буде набагато краще розуміти складності і чарівність командної роботи.

Дрібнопартійне життя

На фоні будівництва нової мегапартії поточна діяльність донецьких відділень інших політичних сил виглядає якось несерйозно. У 23 округах в Верховну Раду помітні порухи лише двох сил - регіоналів і комуністів. Останні, хоч і мають за всіма соціологічними опитуваннями ніяк не менше третини голосів, змушені всерйоз задуматися над тим, як провести в парламент дещицю мажоритарщиків.

Колишня тактика розділу мажоритарних округів з володарями електоральних дум (КПУ) зараз практично відкинута за непотрібністю. Оскільки, як казав незабутній Остап Ібрагимович Бендер-бей, "я б взяв гроші частинами, але мені треба відразу…". Звідси і поспіх, з яким функціонери ПРУ заганяють шахтарів і металургів в партійні сіті. Навіть знані комуністи, що раніше без проблем обиралися і переобиралися на Донбасі, тепер мріють про те, як попасти в партсписки. Наприклад, депутат Павло Кузнєцов вже заявив, що, найімовірніше, не буде балотуватися в Краматорську. А все тому, що Партія регіонів вважає його (як, проте, і всі інші!) округ своїм. З чуток, там буде обиратися гендиректор Краматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар, шанований промисловець, член ПРУ. У Маріуполі округи братерськи розділять однопартійці, топ-менеджери заводів ім. Ілліча і "Азовсталь". І так скрізь.

Ознаки життя показує "Батьківщина". Але навряд чи це викликає радість в серці її харизматичної керівнички. Конференція обласного відділення, в якій взяли участь повноважні делегати від всіх зареєстрованих міських і районних організацій, ухвалила рішення розірвати стосунки з… Форумом національного порятунку, очолюваним тією ж пані Тимошенко. Лідер організації Анатолій Клочков пояснює таке рішення неконструктивністю і диктатом київського начальства. Мовляв, всі найважливіші рішення приймаються Тимошенко і Турчиновим ледве чи не одноосібно, але при цьому за два з половиною роки глава партії так ні разу і не побувала на Донбасі. А 11 тисяч членів партії її так чекали…

Розплата за неувагу була суворою. Заявивши про намір встановити "тісну взаємодію" з органами представницької і законодавчої влади регіону, ті, що були тимошенківцями, попрямували просто "за їжею". Тьху! Тобто, в "За єдину Україну"… Насамкінець зі складу облпартбюро були виключені троє нардепів, що орієнтуються на Тимошенко - Віталій Черненко, Євген Константінов і Валентин Зубов. Мовляв, не проживають вони на території області і не беруть активної участі в роботі. Атож, далеко їм до колеги Ларіна (див. вище)…

Газета "МК-Донбас" опублікувала днями результати соціологічного дослідження, проведеного в жовтні 2001 р. За комуністів мають намір голосувати 24% респондентів, за ПРУ - 9, за ПЗУ - 5, за ПСПУ - четверо з сотні. І як резюме: регіон збирається голосувати під гаслом: "Чужі тут не ходять".

P.S. А тим часом, 11 жовтня на місці старого готелю "Донбас" розпочалося будівництво нового п'ятизіркового суперготелю. Будівництво веде компанія "Емброл-інжінірінг" на кошти футбольного клубу "Шахтар". Це ще один сигнал, що ми прийшли всерйоз і надовго. У підвалини було замуровано капсулу з посланням "В знак поваги і любові Ріната Ахметова до рідного міста".

Кохане місто може спати спокійно. Все йде за планом. За вересень-жовтень ще п'ятдесят тисяч чоловік написали заяви в Партію регіонів. Необпартквиткованих залишилося не так багато. Принаймні, істотно менше, ніж 52 мільйони.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...