З чого пити та їсти або Нові тенденції в дизайні посуду

Вівторок, 30 жовтня 2001, 14:39
Останні десятиріччя людство, захлинаючись, грало у настання космічної ери. Хромовані і пластикові поверхні, експресивні кольори, мінімалістські форми проникли у домашню обстановку, радикально змінивши наші уявлення про затишок. Проте, незабаром стиль хай-тек при всій його багатофункціональності стомив публіку. Його виявилося нелегко сумістити з почуттям спокою і радощів життя: дуже він був жорсткий і нагадував чи то про зоряні війни, чи то про лікарняну операційну. У новому тисячолітті хай-тек змінив менш агресивний стиль кантрі.

Нинішні вимоги до домашніх речей - простота і природність форм, зручність у використанні. Цей напрям зажадав скасувати звичні класичні сервізи, і відтепер традиційна порцеляна, тонкий розпис, золото і витонченість форм залишилися у пишних вітальнях і банкетних залах. А там, де запанував мінімалізм, візерунчата розкіш виявилася небажаною гостею.

Сьогоднішній ритуал чаювання віддає перевагу невибагливості і прагматизму. Нові віяння знайшли відображення у дизайні посуду і аксесуарів - сьогодні їм беззастежно підкоряються навіть провідні виробники порцеляни.

Найвідоміша англійська марка порцеляни Wedgwood міняє форму і декор своєї продукції. Дизайнер Нік Мунро створює нові, вельми незвичні лінії. Фактура і дизайн порцеляни максимально наближені до кераміки і фаянсу: чорні, білі, сірі кольори, лаконічні контури створюють враження максимальної спрощеності. Урочисте гуляння немов переноситься на веранду, ближче до літнього саду, до природного оточення, де чаювання відбувається без показової пишноти і химерного сервірування.

 
 
Кольорові плями створює їжа на тарілках, напої в чашках і келихах, квіти у вазах. Золото більше не в моді - навпаки, переважають неяскраві, спокійні кольори і ненав'язливий малюнок. Дуже популярні східні мотиви декору: нова колекція Samurai зроблена в японському стилі: геометричний синій малюнок на фоні кольору пожовклої слонової кістки, взятий з буддистських орнаментів.

Англійським брендам вторує прославлена лімозька порцеляна. Фірма Philippe Deshoulieres в колекціях Senat і Cuisine du Monde використовує японізовану, просту і чітку форму таць, блюдець, чашок і соусників. Поєднання білого і чорного кольорів, сувору витонченість сервіровки відтіняє яскравість екзотичних блюд. Любителі східної кухні отримають подвійне задоволення від трапези в таких оригінальних умовах.

Багатоколірність також не забута. Східні мотиви Caraibes і Maldives відтворюють образи тропічних островів на сервізах з мінімалістськими силуетами. Зелень пальмового листя і грона плодів дарують літні спогади жителям холодної півночі.

 
 
Ну а поки європейські марки із задоволенням шукають в східному дизайні втрачену Заходом близькість до природи, Схід також не стоїть на місці і прямує назустріч Заходу семимильними кроками. Японська фірма Mikasa представляє публіці так само геометризовані, але набагато більш м'які форми у колекціях Arrange і State House. Прозорий сіруватий фон прикрашений тут делікатним геометричним малюнком кольору старовинної бронзи, силуети чашок і блюдець максимально наближені до традиційної європейської порцеляни.

Крім екзотичних віянь і стилю кантрі у новій порцеляні часами проривається і йдучий в минуле дизайн хай-тек. Марка Bernardaur в колекції Trianne, як і раніше, використовує хромовані ручки чайників і цукорниць. Але частіше "космічні" зміни торкаються не стільки фактури, скільки самої форми предметів. Скажімо, німецька фірма Hutschenreuther у сервізі Maxim de Paris вигадала незвичайний силует ручок як найбільш динамічної частини посуду.

Зміни звичних контурів дають порцеляні нові можливості. Навіть Wedgwood вирішив відмовитися від традиційної чашки на підставці: тепер у неї форма кухля, а блюдце зроблене з високими краями - так набагато зручніше пити чай або каву, розгулюючи по будинку з дорогоцінною чашкою в руках, ніскільки не боячись, що вона перекинеться і заллє вам весь костюм ароматним напоєм, який ще й залишить плями, що важко виводяться.

 
 
Проте, багато хто, як і раніше, вважає за краще пити чай всією сім'єю, за елегантно сервірованим столом, а не в екстремально-польових умовах. Новий дизайн посуду, звичайно ж, вимагає від оздоблення стола оригінальності і дотримання стилю. Вишиті, різьблені, химерно складені і прикрашені химерними кільцями накрохмалені серветки, пудові кришталеві вази і бронзові свічники йдуть в минуле.

І в той же час непомітна на перший погляд сучасна сервіровка нічого не втрачає в порівнянні з класикою: навіть кантрі зовсім не передбачає цього, суто пікніки на галявинці. Стіл, як і раніше, прикрашає безліч аксесуарів. А синтетичні і льняні скатертини і серветки, що чудово поєднуються і зі стилем кантрі, і з східною екзотикою, і з геометризмом форм, зазвичай мають грубувату плетену фактуру і колір нефарбованого льону або змішаної тканини.

Один з найпопулярніших сьогодні прийомів сервіровки - стіл, накритий замість однієї великої скатертини декількома великими прямокутними серветками, розкладеними паралельно або перпендикулярно одна одній. Серветки можуть бути одного кольору або різного: сірі, білі, кольору слонової кістки, темно-брунатні, сіро-сині - тут все залежить від ваших уподобань. Дуже красиві скляні і металеві свічники, прозорі вази, що немовби ширяють над столом. Плетені очеретяні або ажурні шкіряні підтарільники поєднуються з порцеляною нового дизайну куди органічніше, ніж пишні аксесуари, призначені для розписаних чашок і чайників.

Нова порцеляна дозволить своєму господареві самому вибрати, що краще: накрити стіл на швидку руку, без химер, або влаштувати справжню урочистість, з квітами, свічками і неспішною бесідою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування