Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні буде дві передвиборних кампанії, і одна з них неправова, вважає Томенко

Вівторок, 30 жовтня 2001, 15:44
Директор Інституту політики Микола Томенко вважає, що Центральна виборча комісія України заявами її голови, Михайла Рябця, про можливість ведення передвиборчої агітації до початку виборчої кампанії фактично санкціонувала "законодавчо непередбачену, а тому недемократичну виборчу кампанію" в країні.

Так український політолог прокоментував на прохання агентства Інтерфакс-Україна заяву глави ЦВК про те, що ведення передвиборної агітації, в тому числі в ЗМІ, до офіційного початку виборчої кампанії не є порушенням законодавства.

Томенко зазначив, що, зважаючи на логіку такого трактування закону про вибори, виборчий процес в Україні буде розбитий на 2 виборчих кампанії. "Одна кампанія буде недемократичною і неправовою, оскільки закон [ще не підписаний президентом Кучмою] абсолютно не роз'яснює, як і хто буде нести відповідальність суб'єктів виборчого процесу за невиконання принципів розміщення політичної реклами, використання державних службовців у виборчому процесі, інших механізмів проведення виборчої кампанії", - вважає він.

"Фактично демократична і правова виборча кампанія можлива тільки з 1 січня, тому що з цього часу починають формуватися окружні виборчі дільниці", - зазначив політолог.

На думку Томенка, якщо не буде чіткого і зрозумілого роз'яснення ЦВК, що робити політичним партіям і виборчим блокам до набрання чинності закону (1 січня), країна в цей період буде жити в умовах неправової і недемократичної виборчої кампанії.

Згідно з новою редакцією закону про вибори, виборча кампанія офіційно починається за 90 днів до офіційної дати виборів (31 березня 2002 року). Передвиборна агітація може бути почата не раніше, чим за 50 днів до дня виборів. Зі слів глави ЦВК Рябця, законодавчо ніяк не регулюється ведення передвиборної агітації до початку виборчої кампанії, тому така агітація не є незаконною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...