КУЧМА ПІДПИСАВ ЗАКОН ПРО ВИБОРИ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ

Вівторок, 30 жовтня 2001, 15:50
Кучма підписав закон про вибори народних депутатів України.

Про це заявив у вівторок журналістам прес-секретар президента Ігор Сторожук. Разом з тим, зі слів прес-секретаря, Кучма направив в Верховну Раду лист, в якому просить депутатів "оперативно внести ряд змін" в ухвалений закон, щоб "провести вибори з повним дотриманням Конституції і законодавством України".

У листі Кучма звертає увагу "на деякі неточності" і "шорсткість" в законі. "Деякі положення все ще не в повній мірі забезпечують реалізацію конституційних приписів, які ставлять під сумнів реалізацію законних прав суб'єктів виборчого процесу", - заявляє глава держави.

Зауваження також, зокрема, стосуються формування дільничих виборчих комісій, ущемлення прав партій, створених менш ніж за рік до виборів, визначення вірогідності інформації, поширюваної ЗМІ.

Згідно із законом "Про вибори народних депутатів України", прийнятим в новій редакції 18 жовтня, 225 депутатів обираються за партійними списками, 225 - по одномандатних округах. Виборча кампанія почнеться за 90 днів до дня виборів, які відбудуться 31 березня 2002 року. ЦВК оголошує дату початку виборчого процесу в ЗМІ не пізніше, ніж за 95 днів до дня виборів.

Збір підписів на підтримку партій або кандидатів в депутати у одномандатних округах замінений грошовою заставою - для партій - 15 тисяч неоподаткованих мінімумів прибутків громадян (255 тисяч грн.), для кандидатів-"одномандатників" - 60 неоподаткованих мінімумів (1020 грн.).

До складу окружкомів (не менше за 12 і не більше за 20-ти чоловік) обов'язково включаються представники партій, що подолали чотирипроцентний виборчий бар'єр на попередніх виборах (1998 року) і що мають в парламенті партійні фракції або фракції блоків. Інші представники виборчого процесу визначаються шляхом жеребкування. Окружкоми ЦВК створює не пізніше, ніж за 80 днів до дня виборів.

Одномандатні виборчі округи створюються ЦВК не пізніше, ніж за 90 днів до дня виборів.
Кандидатів в депутати може висувати партія, зареєстрована не пізніше, ніж за рік до дня виборів, а також виборчий блок партій, до якого входять партії, зареєстровані не пізніше, ніж за рік до дня виборів.

Висунення кандидатів починається за 85 днів і завершується за 65 днів до дня виборів. З'їзди або конференції партій, які приймають рішення про створення виборчого блоку, можуть відбутися в будь-який час до початку виборчого процесу.

Чергова виборча кампанія з виборів в парламент України починається 1 січня 2002 року. Вибори відбудуться 31 березня 2002 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування