Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма обіцяє півроку стриптизу. Електорального

Вівторок, 30 жовтня 2001, 20:23
У вівторок Кучма, нарешті, здійснив довгоочікувану маніпуляцію ручкою над правилами виборів до Верховної Ради – він підписав документ, який вже майже рік депутати уперто ухвалювали в неприйнятних для "гаранта" редакціях. Однак і тепер, після увіковічнення закону про вибори автографом, у Кучми залишилися претензії. Підписавши закон, він – щоб зайвий раз не шукати ручку – відразу ж чиркнув депутатам листа, де запропонував у свіженький документ "оперативно внести ряд змін", які усунули б "деякі неточності" і "шорсткість" в документі.

Ціна цих поправок висока: "Провести вибори з повним дотриманням Конституції і законодавством України". Терміни реалізації правок – до початку виборчої кампанії, тобто 1 січня 2002 року.

Отже, перша претензія Кучми стосується порядку створення дільничих виборчих комісій. У державі зареєстровано понад 120 політичних партій, нагадує він, і "переважна більшість яких, згідно із законом, може стати учасником виборів".

У листі зазначається, що від кожної з партій до складу дільничої виборчої комісії в обов'язковому порядку повинні бути включено по одному представнику. Крім того, вважає Кучма, до складу такої комісії повинні бути включені представники від кожного кандидата в народні депутати по одномандатному округу. "Незважаючи на це, в статті 21 не встановлена гранична чисельність членів дільничих виборчих комісій", - говориться в листі. А це може привести до створення надзвичайно великих за складом дільничих виборчих комісій. На думку "гаранта", цей чинник може перешкодити комісіям правильно полічити бюлетені. Тобто, виражаючись бюрократичною мовою, привести до "зайвої напруженості у відносинах і конфліктів між партіями, їх представниками і, в зв'язку з цим, - до неефективного виконання покладених на комісії відповідальних задач".

Друга претензія Кучми викликана забороною брати участь у виборах партіям, які зареєстровані пізніше, ніж за рік до виборів. Стаття 38, яка містить дану норму, обмежує, як на нього, права політичних партій і суперечить Конституції.

Суперечність Конституції Кучма знайшов і в нормі закону, згідно з якою партії, блоки, кандидати в депутати самі будуть визначати вірогідність інформації, яка поширена про них в ЗМІ. На його думку, це повинен вирішувати суд. Це третя претензія.

Підписаний закон, на думку Кучми, "створює умови для маніпулювання правом громадянина бути обраним до Верховної Ради України і ускладнює реалізацію виборцями їх конституційних прав". У четвертій претензії Кучма повідомляє, що закон дає право партіям виключати зі своїх виборчих списків кандидатів в депутати як безпосередньо перед виборами, так і після розподілу мандатів.

Кучма зазначає, що до закону є й інші принципові зауваження, які неодноразово вносилися ним до Верховної Ради, однак не були враховані. Ці неузгодженості створюють "істотні перешкоди не тільки для забезпечення вільного волевиявлення народу загалом, але і, передусім, безпосередньо для політичних партій і їх блоків, інших учасників виборчого процесу".

Це останнє грізне формулювання з листа Кучми депутатам автоматом відновлює в голові страшні прогнози антикучмістів про те, що "гарант" готується до невизнання виборів через невідповідність їх проведення Конституції. З такою думкою не згодний політолог Михайло Погребинський. Він вважає, що поправки дійсно Верховною Радою прийняті не будуть, однак в песимістичні сценарії він не вірить.

"Всякі інтерпретації про те, що це дає можливість не визнавати вибори, не мають підстав. Президент є гарантом Конституції. І якщо він закон підписує, то це означає, що він не вважає, що документ порушує Конституцію. Президент несе відповідальність після підпису. Ці інтерпретації спекулятивні і безглузді", - вважає Погребинський. На його думку, таким рішенням просто "президент вважає за обов'язок показати, що він не до кінця задоволений текстом закону".


Підписавши закон, у вівторок Кучма також вирішив якось по-дружньому компенсувати депутатам багатомісячне нервове напруження через непідписання правил передвиборної гри. "Гарант" видав указ, який, зі слів прес-секретаря президента, спрямований на забезпечення реалізації прав громадян, принципів демократичного суспільства, відвертості і прозорості в процесі підготовки і проведення виборів 2002 року.

Кучма порекомендував органам всієї вертикалі виконавчої влади запам'ятати головний пароль, який найближчим часом буде внесено до рангу державного: створення "належних умов і сприяння" проведенню виборів-2002 є "однією з найбільш відповідальних задач в сфері забезпечення реалізації основних політичних прав громадян, затвердження найважливіших цінностей демократичного суспільства".

Після Указу стали відомі таємничі методи, якими Кучма буде проводити фестиваль демократії в Україні.

Перше, Центральна виборча комісія повинна протягом 2-ох місяців створити робочу групу, яка буде сприяти "діяльності офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій".

Друге, вважає Кучма, Кабмін повинен забезпечити "повне і своєчасне фінансування" витрат на підготовку і проведення виборів до Верховної Ради і місцевих рад в обсягах, передбачених держбюджетом України.

Третє, Кучма назвав органи, які будуть стежити за справедливістю в освітленні виборів. Відповідно до указу, буде здійснюватися "ефективний контроль над дотриманням норм Конституції і законів України всіма телерадіоорганізаціями, незалежно від форм власності". І займатися цим будуть Держкомітет інформаційної політики Драча і Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення спільно з ЦВК.

Четверте. Три цих відомства повинні забезпечити рівний доступ до державних аудіовізуальних ЗМІ партіям, блокам і кандидатам в депутати. Вони ж будуть стежити за "справедливим і неупередженим" розподілом часу для виборчої агітації. Вони ж – за "неухильним виконанням" рішень виборчих комісій щодо порядку використання ЗМІ в процесі виборів. Також з цією метою Кучма доручив створити громадську раду і залучити до її складу відомих суспільних діячів, авторитетних політологів, фахівців з організації і проведення виборів. Даним указом президент також доручив рекомендувати цій раді розробити порядок використання ЗМІ, передусім, державних, учасниками виборчого процесу на принципах рівності, вільного виявлення своїх поглядів і переконань.

П'яте. У Києві, Севастополі, в Криму і областях будуть створені "методичні центри", які будуть "оперативно" інформувати і консультувати політичні партії і інших суб'єктів виборчого процесу.

Шосте. Кучма доручив Кабінету міністрів і обладміністраціям реагувати на зловживання у діяльності рідних чиновників. Офіційно це звучить як "оперативно застосовувати необхідні заходи для забезпечення неухильного дотримання посадовими і службовими особами органів виконавчої влади вимог законодавства про вибори в ході виборчої кампанії". Тобто, свої будуть стежити за своїми.

Сьоме. Діяльності прес-центрів при виборчих комісіях повинні сприяти ті ж Кабмін, облради, а також державні й комунальні ЗМІ разом з правоохоронними органами.

Восьме. Кучма також доручив забезпечити за участю правоохоронних органів належний громадський порядок в населених пунктах України протягом виборчої кампанії.

Дев'яте - це "відвертість і прозорість" з використанням передвиборних кас. Внаслідок фінансового стриптизу кожний громадянин тепер повинен знати, як використовуються виділені на вибори гроші як бюджету, так і окремого кандидата або блоку. Для цього Міністерству фінансів, Державному комітету інформаційної політики Драча разом з НБУ і ЦВК "доручено забезпечити" контроль на витратою коштів з боку громадськості.

Десяте – це передвиборний лікнеп. Згідно з указом, Міністерством освіти і науки спільно з ЦВК доручено передбачити проведення лекцій, семінарів, додаткових занять для роз'яснення виборчого законодавства України, а також виставки для ознайомлення громадян з виборчим законодавством. Крім того, Кучма доручив міністерствам і відомствам "забезпечити створення інформаційних і учбових теле- і радіопрограм, випуск тематичних кінофільмів, видання науково-популярної літератури, методичних посібників з питань застосування виборчого законодавства". Про введення в школах альтернативних урокам футболу уроків виборів (для дівчат) нічого чомусь не повідомляється.

Нарешті, останнє. (Ну не вклався Кучма в десять заповідей!) Місцеві органи виконавчої влади повинні "всебічно сприяти" офіційним спостерігачам від іноземних держав, міжнародних організацій, а також суб'єктам виборчого процесу в здійсненні ними своїх повноважень.

Амінь!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування