Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма нарешті добрався до інтернет-видань

Середа, 31 жовтня 2001, 21:04
Прочитай, дорогий товаришу, і роздрукуй текст на папірці. Так надійніше, тому що невідомо поки, чим обернуться заходи, описані нижче. Кучма всерйоз береться за інтернет – останнє середовище безболісного існування вільного слова в Україні. Робиться це за п'ять місяців до виборів Верховної Ради, якій випала історична місія дружними оплесками провести Кучму на пенсію.

Зараз же, якраз перед виборчими баталіями і після загасання касетного скандалу, "гарант" української демократії дуже стурбувався процесом використання "національного інформаційного поля" з нешляхетними цілями, які несуть:
а) "інформаційно-пропагандистську агресію,
б) дискредитацію українських державних і суспільних інститутів,
в) спроби дестабілізації соціально-політичної обстановки,
г) спричинення шкоди міжнародному іміджу України".
Все це відбувається через нерегульованість з боку держави процесів у інформаційному просторі батьківщини. І необхідність боротися з цими явищами зібрала учасників засідання найгрізнішої структури України – Ради національної безпеки і оборони, яку очолює сам Кучма.

Отже, сиди, читачу, і починай боятися. У інформаційній сфері України склалися негативні тенденції, що посилюють загрозу національним інтересам країни у зовнішньополітичній сфері і що шкодять її міжнародному іміджу. Національний інформаційний простір має "фрагментарний характер" і низький рівень правової і фізичної захищеності. Так, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, вирішили учасники засідання Ради національної безпеки і оборони країни.

Крім того, в інформаційних мережах посилюються небезпечні тенденції поширення невірогідної, а іноді і відверто тенденційної, спотвореної інформації, з тривогою вирішили на Банковій. На думку учасників засідання, недоліки державної інформаційної політики, особливо в сфері друкованих і електронних ЗМІ, негативно впливають на формування громадянського суспільства в Україні, його національно-державну ідентичність. Недостатня увага приділяється розвитку і підтримці національних інформаційних агентств, а функціонування суб'єктів інтернет, передусім, інтернет-ЗМІ (!), в Україні здійснюється поза правовим полем.

Як зазначив після засідання ради нацбезпеки її секретар Євген Марчук, РНБО ухвалила відповідне рішення, яке буде введене в дію указом Кучми. Це рішення, зокрема, передбачає доручити Кабінету міністрів, ряду урядових структур урегулювання сфери інтернет мас-медіа. З його слів, це необхідно зробити, передусім, з метою захисту національного домена .ua. Крім того, секретар РНБО висловився за необхідність урегулювання ступеню відповідальності провайдера за ресурси, що розміщуються в його зоні.

Рада нацбезпеки також стурбована криміногенною ситуацією, що склалася в сфері захисту інформаційних систем і інтелектуальної власності. Крім того, не врегульовано питання функціонування комп'ютерних мереж, корпоративного зв'язку і інтернету.

Далі стало взагалі цікаво – особливо як включиш фантазію для того, щоб уявити, як же ці неполадки мають бути ліквідовані. Отже, РНБО констатував відсутність норм і механізмів недопущення монополізації цього сектору інформаційної сфери і використання мережі всупереч законним інтересам особистості, суспільства і держави (!). Немає системи ліцензування провайдерів та інтернет-ЗМІ(!).

Крім відсутності історичних рішень з інтернет-видань, на РНБО засмучувалися через "незадовільний" рівень вітчизняного інформаційного продукту і відсутності зброї для адекватної реакції. "Державні органи, на які покладені функції забезпечення інформаційної безпеки, не здійснюють в достатній мірі роботу по запобіганню інформаційним загрозам, їх негативному впливу на політичну, соціальну і духовну сферу. Через слабу інтеграцію України в світове інформаційне поле, недостатню активність і неконкурентоздатність її інформструктур, уявлення світу про Україну формують не вітчизняні ЗМІ, а інформагентства інших країн. У результаті створюється спотворений образ внутрішньої і зовнішньої політики України, що негативно впливає на її міжнародний авторитет і інвестиційно-кредитний рейтинг".

Ще Марчук виступає за необхідність зрівняти в правах інтернет- і друкарські ЗМІ. При крайній межі наляканості вищевикладеним, останні слова Марчука УП підтримує всіма рухомими кінцівками своїх співробітників. Адже на брифінг до Марчука в адміністрацію президента ми страх як хотіли потрапити, щоб уточнити у секретаря РНБО, чого нам варто боятися, а що є тільки плодом фантазії під впливом "інформаційно-пропагандистських агресій". Однак в прес-служб Кучми УП сказали, що акредитовують вони тільки інформаційні агентства. Тепер же – краще пізно, ніж ніколи – у нас з'явився високопосадовий лоббіст. Який захистить інформаційний простір батьківщини від ворожих посягань.

А те, що інтернет викликає негативні емоції у "гаранта", відомо давно. Тепер же боротьба з "шуруванням" в мережу даних, які паскудять світлий імідж даного діяча, зведена в ранг справ державної важливості. Нехай тільки товариші, які завтра завзято почнуть виконувати доручення головного "гаранта", не сильно підставляють шефа. Нічого, що він вже двічі потрапляв у десятку ворогів преси. Адже ще є вільні місця і в іншій номінації – ось "Репортери без кордонів" регулярно формують списки ворогів інтернету. Ой, щось ми знову почали займатися антидержавною агресією…

Читайте також про те, звідки все починалося:

"Значить, те шо він пише весь час у якусь "Українську ж там правду", її в Інтернет шурує, розумієш?…"

Кучма "наїхав" на Інтернет

Рішеннями РНБО новини про інтернет у середу не обмежилися:

Вітчизняні особливості Private & Pirate

Uanet у вересні сягнув 2 мільйонів юзерів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування