Газопроводи в концесію
Пропонує іноземцям Україна

Понеділок, 12 листопада 2001, 10:11
Українські чиновники уперше офіційно запропонували іноземним нафтогазовим компаніям створити консорціум для управління газотранспортною системою країни. На лідерство в ньому претендує англо-голландський концерн Shell. Однак запропонована ним схема навряд чи влаштує головного користувача української труби - "Газпром".

Пропускна потужність газопроводів України розрахована на 170 млрд. куб. м газу на рік. Зараз через Україну транспортується понад 90 млрд. куб. м російського експортного газу.

Офіційну пропозицію іноземним компаніям створити міжнародний консорціум, який став би оператором транзиту російського газу через Україну до Європи, зробив перший віце-прем'єр українського уряду Олег Дубина на нафтогазовій виставці у Брюсселі. Українські газопроводи будуть здані компаніям в концесію на 30 років. Зі слів Дубини, Україна зацікавлена в залученні в консорціум таких компаній, як "Газпром", Shell, Gaz de France, Ruhrgas і Wingas.

Глава представництва Shell у Києві Леслі Ластовецький заявив "Ведомостям", що його компанія "вже давно чекала відкритої пропозиції від України і тут же відправила до українського уряду свої пропозиції". Зі слів Ластовецького, Shell запропонувала наступну схему побудови консорціуму - учасники одноразово заплатять Україні за право експлуатувати її труби, а потім будуть оплачувати тільки оренду. Консорціум буде відповідати за інвестиції в транспортну систему протягом 30 років, а його учасники будуть отримувати прибуток від плати за транспортування газу. Україна ж, в свою чергу, зможе залишитися власником своїх газопроводів і отримати кошти на їх розвиток і утримання.

Ідея створення міжнародного консорціуму - оператора українських газопроводів існує вже декілька років. "Розмови про це ходили давно, але на нашій пам'яті уперше вищі українські чиновники озвучили це публічно", - сказав "Ведомостям" співробітник газпромівського управління з транспортування газу. На його думку, участь "Газпрому" в цьому проекті буде залежати від того, яку частку йому запропонують в консорціумі і за які гроші. "Якщо нам буде невигідно, ми не будемо брати участі, але сумніваюся, що без нас відбудеться і сам консорціум", - продовжує газовик. За свідченням співрозмовника "Ведомостей", Україна підрахувала, що плата "Газпрому" за участь в подібному консорціумі повинна складати близько $10 млрд., але газовий монополіст вважає цей варіант таким, що дуже дорого коштує.

Gaz de France і Ruhrgas сприйняли пропозиції Дубини стримано. Представники цих компаній поки утримуються від докладних коментарів.

"Немає нічого дивного в тому, що Shell так зацікавилася цим проектом, - вважає аналітик "Трійки Діалог" Валерій Нестеров. - Функції оператора дозволять Shell укріпити свої позиції на європейському газовому ринку напередодні його лібералізації". Але аналітик UFG Дмитро Авдеєв упевнений, що Shell рухає виключно бажання заробити гроші на транзиті. "Рада директорів Shell ніколи не дала б згоди на проект, якби йшлося про далеку перспективу появи незалежних виробників газу в Росії, яка може і не збутися, - говорить Дмитро Авдеєв. - Треба, щоб операція була прибутковою з самого початку".

Ірина Резник, Олег Гавріш, "Ведомости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...