Через два місяці

Понеділок, 12 листопада 2001, 19:59
Від терактів 11 вересня минуло два місяці. Уважне спостереження за новинами з Америки і Афганістану – тільки б не пропустити щось надважливе – потроху перетворюється на ліниву байдужість – ну, чого ми ще не бачили... Так ще зранку сьогодні починалася ця стаття, задумана як проміжний підсумок афганської війни. Зараз усе написане раніше одним рухом мишки пішло в сміттєвий кошик. Падіння "Аеробусу-300" з 255 пасажирами у Нью-Йорку, за лічені хвилини після злету, багато що змінило.

На початковому етапі слідства незрозуміло, що було причиною катастрофи. Білий Дім наголошує на відсутності на першому етапі слідства будь-яких подробиць, і тому не хоче робити передчасних висновків. З іншого боку пишуть про один з двигунів "Аеробусу", що впав на землю окремо від самого літака. Наводять приклади, що подібні трагічні випадки руйнації літаків під час злету. Говорять про вибух на борту. Нью-Йорк, де після катастрофи літака перекрито тунелі і мости, де запроваджено тимчасові заходи безпеки, знову перебуває в шоці.

Місце і час катастрофи викликають очевидні підозри у теракті. По-перше, це Нью-Йорк, лише в якомусь десятку кілометрів від Манхеттена, де все ще розбирають уламки вересневого лиха. Падіння літака відбулося рівно через місяць і один день після падіння хмарочосів Центру Світової Торгівлі і якраз в розпалі наступу анти-талібської опозиції у Афганістані. Звістка про подію прийшла якраз о 9-й ранку за місцевим часом, тобто приблизно в той самий час, коли сталися теракти 11 вересня. Нарешті, все це сталося під час сесії Організації Об'єднаних Націй, коли в Нью-Йорку перебувають делегації багатьох країн світу, в тому числі тих країн, що допомагають американо-британській коаліції вести афганську війну.

Іншою обставиною катастрофи є те, що вона прийшлася якраз на День Ветеранів, американське свято, що для американців означає приблизно те, що для українців День Перемоги. На День Ветеранів у Америці як правило відбувається вшанування солдатів минулих воєн, організовуються невеличкі паради і процесії. Загалом це свято використовується як нагода підняти дух нації, і очевидно це намагалися робити і цього особливого року – року афганської війни.

Одним словом, навіть якщо це і збіг обставин, його обставини не можуть не наводити на сумні підозри. Це може понизити довіру американців до своєї влади, призвести до більшої стурбованості небажаним розвитком політичних, військових і економічних подій. Це очевидний удар по духу американців, які вже почали звикати до того, що країна потроху справляється з моральною травмою після вересневих катастрофічних подій.

Окрема причина для занепокоєння – імовірний негативний вплив події на американську і світову економіку. Фінансові ринки у США і Європі відреагували падінням біржевих індексів від приблизно 1,7% у Нью-Йорку до 3% у Парижі. Акції авіаліній, перш за все американських, впали приблизно на 10 відсотків. Погіршилися ділові перспективи туристичних фірм. Все це не може не призвести до нових звільнень і подальшого погіршення загальної економічної кон'юнктури.

Читайте також

У Нью-Йорку розбився пасажирський літак. На борту було 255 осіб

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...