Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПІВНІЧНИЙ АЛЬЯНС ВЗЯВ КАБУЛ І АЕРОПОРТ КАНДАГАРУ

Вівторок, 13 листопада 2001, 09:41
Війська Північного альянсу увійшли в Кабул близько 7 ранку за місцевим часом (3 година за середньоєвропейським часом). Про це повідомив Інтерфаксу посол Афганістану в Таджикистані Саїд Ібрахим Хикмат.

Афганський дипломат повідомив, що підрозділи антиталібської коаліції увійшли в столицю Афганістану через перевал Хайрхана і військовий аеродром Баграм. Як підкреслив посол, в цей час війська антиталібської коаліції контролюють понад 50% території Афганістану. З його слів, військова операція з нейтралізації і знищення талібів як військово-політичної сили в Афганістані активно продовжується.

Також існує інформація, що у вівторок вранці сили Північного альянсу зайняли аеропорт міста Кандагар - цитадель талібів на півдні Афганістану. Про це повідомляє катарська телекомпанія "Аль-Джазіра". Подробиці поки невідомі. Однак сам факт захоплення аеропорту підтверджує й іранське державне радіо. Саме в Кандагарі була резиденція лідера руху "Талібан" мулли Мохаммада Омара і там, ймовірно, переховується терорист Усама бен Ладен.

Іранське радіо передало також деякі подробиці падіння у вівторок Кабулу. За його відомостями, таліби були вигнані з афганської столиці внаслідок повстання місцевого населення. Воно спалахнуло після того як в місті дізналися, що сили Північного альянсу вже впритул до нього підійшли. Кореспондент іранського радіо повідомив з Кабула, що, за його відомостями, внаслідок повстання є загиблі серед цивільних осіб.

Поки загальна обстановка в афганській столиці залишається не зовсім ясною, хоч місто було зайняте практично без опору. За свідченням Бі-Бі-Сі, жителі міста вітали воїнів опозиції вигуками "Смерть талібам". У селах на підступах до міста селяни вручали солдатам квіти. За свідченням агентства ЕФЕ, на вулицях було чутно пісні.

Наводяться також дані, згідно з якими в окремих районах відбувалася стрілянина, ймовірно з арабами і пакистанцями, що прийшли воювати на боці талібів. У кинутому талібами Кабулі не залишилося жодної влади. Командування Північного альянсу заявляло, що не збирається входити в столицю до формування нового перехідного уряду Афганістану, в якому були б представлені всі народи, що населяють країну. За відомостями Бі-Бі-Сі, зараз в місто введені не військові, а поліцейські підрозділи для забезпечення порядку і запобігання анархії.

Агентство ЕФЕ наводить відомості, згідно з якими сили талібів залишили Кабул вночі на всюдиходах і грузовиках. Міністр закордонних справ визнаного уряду Афганістану доктор Абдулло Абдулло підтвердив перед взяттям Кабула, що міністри і чиновники талібів з нього утікли, однак іноземні найманці залишилися для можливого ведення вуличних боїв. Північний альянс, з його слів, збирається уникнути повторення зіткнень, які мали місце в Кабулі в минулому, до приходу туди талібів.

Пам'ятаючи про це, багато кабульців побоювалися повернення у столицю військ Північного альянсу. У 1992-94 роках внаслідок внутрішніх протиріч і зіткнень там було убитр близько 50 тисяч осіб. США і Пакистан напередодні закликали Північний альянс не входити в Кабул.

Поки жодної реакції з Вашингтону та Ісламабаду щодо останнього розвитку подій в Афганістані не надходило.

Після здачі минулої ночі афганської столиці - Кабулу - рух "Талібан" зміцнює свої позиції на сході Афганістану. Як заявив представник "Талібан" в інтерв'ю проталібському агентству Afghan Islamic Press в Пакистані, таліби посилюють свої передові позиції в Майдан-Шарі - стратегічному центрі на схід від Кабулу. Раніше повідомлялося, що сили Північного альянсу продовжують переслідувати талібів на сході. За не підтвердженими незалежними джерелами даними, минулої ночі афганської опозиції вдалося захопити 50-кілометровый відрізок дороги між Кабулом і Джелалабадом.

Інтерфакс, РосБізнесКонсалтинг

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування