Бакай програв боротьбу за "Новий канал"?

Вівторок, 13 листопада 2001, 11:56
До виборів чотири з половиною місяці, а у телепросторі зовсім неприйнятна ситуація – ціла телекомпанія загальнодержавного мовлення поки залишається незалежною від прокучмівського оточення.

Бакай поки що так і не купив "Новий канал". Екс-олігарх, якого після приходу Горбуліна не дуже радо зустрічають навіть у напів-рідному "Демсоюзі", говорить, що так і не уклав угоди. Про те, що ж завадило Бакаю знову стати медіа-магнатом, він розповів в інтерв'ю УП.

Тема "Нового каналу" у Бакая не викликає особливого ентузіазму. Але факт переговорів з російським холдінгом "Альфа" щодо придбання телекомпанії він підтвердив.

"- Чому не відбулась покупка?
- Тому що інша сторона – не "Альфа" – не виконала своїх зобов'язань".

В той же час Бакай так і не дав чіткої відповіді, чи продовжуватиме спроби купити телекомпанію: "Якщо це є бізнес-канал, якщо це бізнес-проект – то ми його розглядаємо. Якщо я побачу, що він приносить прибуток, я буду ним займатися. Якщо це є благодійний канал, благодійний проект в гуманітарний канал, то ми його не розглядаємо. Благодійністю в медіа-просторі я більше не займаюся".

Ось такий Бакай – прямий, як Уренгой-Помари-Ужгород, і незрозумілий, як таємниця усмішки Вяхирєва.

Але, попри те, що Бакай визнав у інтерв'ю УП невдачу з "Новим", анонімні джерела за умови збереження конфіденційності розповіли іншу цікаву історію. Не такий Бакай вже і простий. Він наче б то все ще ходить кабінетами і всім розповідає зовсім різні версії: одним - про план придбання телекомпанії, іншим – про причини, які завадили це зробити.

Що це за негарна третя сторона, яка зірвала Бакаю бізнес-контракт, здогадатися складно. Проте відомо, що Бакай і керівник каналу Олександр Ткаченко не дуже хочуть співіснувати в одній структурі, і за останнім з каналу може піти частина журналістського колективу. Сам Ткаченко УП прояснювати нічого не став: "Я не учасник переговорів, тому не можу коментувати ситуацію".

Але, щоб уникнути відкритого конфлікту з Бакаєм, керівництво телекомпанії намагається зробити вигляд, що інформація про переговори є чутками або підступами конкурентів.

"Канал всі ці роки жив і розвивався під перманентною загрозою бути проданим комусь з вітчизняних олігархів. Це, звичайно ж, не кращий фон для нормальної роботи, це постійний додатковий психологічний тиск і відчуття невпевненості в кожному завтрашньому дні. Однак, це врешті-решт привчило не дуже-то довіряти постійним пліткам, що культивуються в навколожурналістських колах і чуткам з серії "Чули? А "Новий-бо" вже купив пан такий-то!" Чули. Щоправда, так до цього дня і не купив. Тому черговий слух (кимсь активно розтиражований), вже не був сприйнятий так само хворобливо, як бувало раніше", - розказав в інтерв'ю "Телекритиці" шеф-редактор інформаційного мовлення "Нового каналу" Ігор Куляс.

Насправді "Альфа" намагається продати канал – відомо це достеменно. З самого початку "Новий" розглядався російськими інвесторами виключно як бізнес-проект. Спочатку він розглядався як міський канал, потім вийшов на загальнодержавний рівень. Зараз, коли "Новий" піднявся у рейтингах, мовить у більшості великих міст України, і коли близькість виборів викликає напади щедрості у багатіїв, у "Альфи" є можливість продати "Новий" якнайвигідніше.

Офіційно в українському офісі компанії інформацію про переговори щодо продажу не заперечують, але і не підтверджують. Джерела ж у компанії ще влітку говорили, що "канал безперечно продається". І засновникам наче б то абсолютно паралельно, хто буде новий господар - олігарх з префіксом "екс" або бізнесмен з прізвищем, що закінчується на "чук". Головне, щоб людина могла за раз викласти 18 мільйонів доларів. Але таких поки немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування