Реформа армії залежить від Кучми, а не Шкидченка, зазначає німецький експерт

Середа, 14 листопада 2001, 11:10
Успіх військової реформи в Україні залежить від позиції президента, а не від особи міністра оборони, заявив "Німецькій хвилі" берлінський політолог Александр Отт. На його думку, новий глава оборонного відомства Володимир Шкидченко, скоріш за все, продовжить політику свого попередника Олександра Кузьмука, і не зможе швидко покращити ситуацію в українській армії.

Те, що Леонід Кучма не призначив міністром оборони цивільну особу, політолог Александр Отт пояснює тим, що український президент мав негативний досвід співпраці з першим главою оборонного відомства країни Валерієм Шмаровим, який не був кадровим військовим.

Крім того, переконаний Отт, президент Кучма досі психологічно не готовий до такого явища, як цивільний міністр оборони. В зв'язку з цим, політолог нагадав нещодавню заяву президента Кучми, коли той сказав, що міністри – це політики, а державні секретарі – функціонери, які забезпечують стабільність влади. На думку Александра Отта, у випадку з так званими "силовиками" Кучма робить виняток, бо для українського президента міністр оборони, наприклад, в жодному разі не може бути політиком.

Щодо перспектив нового міністра в справі реформування збройних сил України, то Александр Отт налаштований дещо скептично: "Я не думаю, що йому вдасться швидко домогтися поступу в цьому напрямку", - зауважив берлінський політолог. Водночас експерт припустив, що новий міністр оборони України Шкидченко здійснюватиме реформу армії прозоріше, ніж це робив його попередник.

В той же час британський експерт з військових питань, викладач Сендхерстської академії Королівських збройних сил Джеймс Шер назвав генерала Шкидченка ретельним і старанним військовим професіоналом, рішення і кроки якого є виваженими та тверезими.

За словами Шера, генералові Шкидченку довіряють збройні сили України, він відданий справі реформування армії, а крім цього, є надійним партнером в очах Заходу, передає українська служба Бі-Бі-Сі.

Джеймс Шер додав, що, на його думку, міністерство оборони України повинно набирати нові кадри з числа впевнених у собі, професійно виважених цивільних осіб, які будуть провадити реформи, набиратися досвіду і впливати на рішення Верховної Ради.

Британський експерт вважає такі дії вирішальними для здійснення військової реформи і посилення демократичного контролю в збройних силах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування