Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Афганістані знищені унікальні історичні пам'ятки

Середа, 14 листопада 2001, 13:40
Внаслідок американського бомбардування в районі міста Ханум на півночі Афганістану пошкоджені і частково знищені унікальні триметрові глиняні статуї, пам'ятники історії III-II століть до нашої ери.

Багато хто пам'ятає варварське ставлення талібів до неісламської спадщини Афганістану: декілька місяців тому були знищені пам'ятники буддійської культури, славнозвісні глиняні колоси. До знищення статуй у Ханумі можуть бути причетні обидві сторони: як таліби, які обіцяли знищити всі немусульманські пам'ятники на території Афганістану, так і американці, що бомбардували пустинний, не зайнятий противником район.

Заснований Олександром Македонським Ханум був грецьким містом зі змішаним населенням, там були театр, гімнасіум, грецький водопровід, всі елементи еллінської культури аж до знайдених археологами фрагментів табличок з написами, що містять філософські трактати грецьких авторів. Там до останнього часу знаходилися статуї з глини еллінської культури, але з місцевого матеріалу.

Місто було цікаве тим, що дав імпульс бактрійській культурі - суміші могутнього іраномовного пласта, який в зв'язку з походами Олександра Македонського придбав елліністичні межі. З I століття нашої ери там з'явилися місіонери з Індії, і до кінця VII віку, до вторгнення арабів і насадження ісламу, буддизм був однією з основних місцевих релігій.

Від буддистів залишилася безліч пам'ятників по всьому Афганістану, самі важливі - це так звані печери-монастирі з численними зображеннями Будди.

Раніше історичні пам'ятники вивозилися, зокрема, Францією, яка займалася розкопками протягом декількох десятиріч. Потім до розкопок приєдналися німецькі, японські і радянські археологи. Відомо також, що в лондонських апартаментах Беназір Бхутто, а також у будинку міністра внутрішніх справ її кабінету пана Бобура знаходяться найцінніші експонати з Кабульського музею і інші раритети афганського походження.

Серед історичних пам'ятників Афганістану, які, можливо, вже знищені, буддійський храм у Газні, святилище з теракотовими фігурами "богині-матері" у Дех Мораші Гондей (Кандагар) - землеробському поселенні 3000-1500 р. до н.е; відомий круглий храм Дашли в Дашли Тапа (Балх) - у землеробському поселенні 1500-800 р. до н.е.; Алтин Тапа (Балх) - поселення ахеменідського часу IV-VI вв. до Ой-Ханум - греко-бактрийске місто; Беграм (Капіса) - кушанське місто I-III вв. до н. е. з великою кількістю буддійських пам'ятників; Хазар Торб - печерний буддійський комплекс II-VIII вв.; Кундуз - буддійський монастир II-IV вв.; Шоторак (Капіса) - буддійський культовий центр II-VII вв.; Баміан (Баміан) - буддійський печерний монастир II-VIII вв.; Лашкарі-Базар (Хелманд) - палацовий комплекс XI-XIII вв.; Данестана (Баглан) - медресе (духовна школа) XII в.; Джам (Гір) - мінарет XIII в.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Президентом Афганістану призначений Бурхануддін Раббан
* Ще декілька тисяч британських військовослужбовців будуть відправлені в Афганістан
* У Кабулі виявлений притулок, що належав мережі "Аль-Каїда"
* Війська Північного альянсу зайняли ще п'ять провінцій
* В Афганістані знищені унікальні історичні пам'ятки
* Авіація США розбомбила представництво "Аль-Джазіри"
* ПІВНІЧНИЙ АЛЬЯНС ВЗЯВ КАБУЛ І АЕРОПОРТ КАНДАГАРУ
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування