Депутати створили слідчі комісії по банку "Слов'янський" та губернатору Щербаню

Четвер, 15 листопада 2001, 12:30
Верховна Рада України у четвер створила дві тимчасові слідчі комісії. Одна - з розслідування діяльності глави Сумської обладміністрації Володимира Щербаня. Друга - по з'ясуванню причин, які привели до кризового фінансового становища комерційного акціонерного банка "Слов'янський".

Створення першої комісії підтримали 195 з 406-ти депутатів, другої - 231, проти - 1 з 407 депутатів, зареєстрованих у залі. По регламенту для створення слідчої комісії необхідно 150 голосів.

До складу першої комісії ввійшли 7 народних депутатів. Правоохоронним органам доручено надавати у розпорядження комісії з її вимоги інформацію про стан боротьби із злочинністю і корупцією у Сумській області і у межах законодавства сприяти роботі комісії.

Ознайомитися із звинуваченнями проти Щербаня можна на сайті "Яблука".

Комісії по "Слов'янському" (з 9 депутатів) доручається до 11 січня 2002 року проінформувати парламент про результати своєї роботи. Силовим відомствам пропонується розглянути питання про участь їх представників в роботі тимчасової комісії.

КАБ "Слов'янський" був створений у 1989 році під назвою "Трансформатор Банк". У 1999 році за розмірами капіталу (230 млн. грн) він входив у число п'яти найбільших українських банків. За підсумками того ж року його прибуток становив 83 млн. грн., об'єм внесків населення збільшився на 250%.

Клієнтами банку були Дніпровський і Макіївський металургійні комбінати, енергопостачальна компанія "Дніпробленерго" і харківський завод ім. Малишева.
Колишній віце-президент банка "Слов'янський", Борис Фельдман був арештований 22 серпня співробітниками податкової поліції відповідно до вимог діючого законодавства за підозрою у скоєнні тяжкого злочину.

Під арештом також знаходяться головний бухгалтер КАБ "Слов'янський", Юрій Вінницький, і начальник фінансового управління, Олександр Заславський. Голова правління банку - Олена Якименко і начальник управління пасивних операцій банку - Ніна Василевська - звільнені з-під арешту 16 листопада під підписку про невиїзд.
2 листопада 2001 року Генпрокуратура України затвердила звинувачувальний висновок стосовно шести посадових осіб банку "Слов'янський".

Вони звинувачуються у розкраданні майна в особливо великих розмірах на суму 11 млн. грн., зловживанні службовим становищем, внаслідок чого державі було нанесено матеріальних збитків на 335 млн. грн. Крім того, їм пред'явлене звинувачення в ухилянні від сплати податків більш ніж на 5 млн. грн. Усього по цій справі притягнуто до карної відповідальності 13 чоловік.

5 листопада цього року карна справа відносно 13 чоловік, притягнутих до карної відповідальності в зв'язку з справою банку "Слов'янський" було передано до Верховного суду України для визначення його підсудності, оскільки злочини, в яких звинувачуються колишні співробітники банку, довершені в декількох областях України.

Справу колишніх керівників банку "Слов'янський" буде розглядати Артемівський місцевий суд Луганська. Національний банк України 11 січня поточного року ухвалив рішення ліквідувати банк "Слов'янський".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...