Депутати прийняли сімейний кодекс, а законопроект про боротьбу з піратством разом із законопроектом про вибори депутатів ВР Криму були відхилені

Четвер, 15 листопада 2001, 13:20
Парламент України не підтримав у другому читанні законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради Криму.

За прийняття законопроекту проголосували 190 проти 19 з 403 депутатів, що зареєструвалися в сесійному залі (для прийняття законопроект повинен набрати не менше за 226 голосів депутатів).

Законопроект передбачав вибори кримських парламентаріїв за змішаною системою в пропорції 50% на 50%. Пропонувалося також, щоб виборча кампанія в Криму почалася одночасно з виборчою кампанією в Верховну Раду - за 90 днів до дня виборів (31 березня 2002 року).

Законопроект направлений на доробку в профільний комітет з питань держбудівництва і місцевого самоврядування. Згідно з чинним законодавством, вибори в парламент кримської автономії і місцеві органи влади проходять за мажоритарною системою.

Раніше президент України Кучма висловлювався категорично проти змішаної системи виборів в парламент автономії.

Зате депутати прийняли Сімейний кодекс. Це - четвертий кодекс, прийнятий українським парламентом. Раніше парламент прийняв Бюджетний, Митний і Карний кодекси. За прийняття документу проголосувало 254 з 406 депутатів, що зареєструвалися у сесійній залі.

Сімейний кодекс детально регламентує права і обов'язки подружжя, основи для припинення шлюбу, права і обов'язки батьків і дітей, а також усиновлювачів і усиновлених.

Зокрема, шлюб буде визнаватися недійсним, якщо він був зареєстрований внаслідок фізичного або психічного насильства. Відповідно до кодексу, об'єктом права спільної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія і інші прибутки, отримані одним з членів сім'ї і внесені до сімейного бюджету або внесені на його особистий рахунок у банківській установі.

Відповідно до кодексу, якщо батьки не забрали дитину з пологового будинку або іншої лікувальної установи, право забрати дитину мають його бабуся, дідусь або інші родичі з дозволу органу опіки.

Той з батьків, який ухиляється від виконання договору про здійснення батьківських прав у випадку, якщо такий договір був підписаний, зобов'язаний відшкодувати моральний і матеріальний збиток, нанесений другому з батьків, який проживає з дитиною. За рішенням суду дозволяється перераховувати аліменти на особистий рахунок дитини у відділенні Ощадбанку.

Усиновлювачем дитини може бути повнолітня людина. Кодекс надає право по заяві усиновлювачів при згоді дитини змінювати його ім'я. Документ повинен бути підписаний президентом країни.

А ось законопроект у другому читанні "Про особливості виробництва, експорту і імпорту дисків лазерних систем прочитання" ВР не підтримала.

Як раніше повідомлялося, США розглядають можливість введення економічних санкцій відносно України, якщо питання про виробництво "піратських" дисків не буде врегульовано у законодавчому порядку.

За прийняття законопроекту у другому читанні проголосували лише 140 народних депутатів, проти - 98 з 414, що зареєструвалися в залі. Для прийняття рішення із законопроекту необхідно 226 голосів. Законопроект був знятий з розгляду.

У першому читанні законопроект "Про особливості виробництва, експорту й імпорту дисків для лазерних систем прочитання", що передбачає ліцензування в цій сфері, парламент України прийняв 20 вересня. Законопроект передбачає ліцензування виробництва, експорту дисків, обладнання, сировини і матриць для їх виготовлення, а також імпорту обладнання, сировини і матриць для виготовлення дисків.

Ліцензування здійснюється органом, уповноваженим Кабінетом міністрів.
Зі слів прем'єр-міністра Анатолія Кінаха, у разі введення США торгових санкцій відносно українських експортерів через недотримання Києвом прав інтелектуальної власності, збитки вітчизняних підприємств складуть, як мінімум, $400 млн. на рік.

Сполучені Штати вважають Україну одним з головних світових виробників "піратських" лазерних дисків, поширення яких наносить серйозних збитків американським компаніям.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...