Впали ціни на нафту на біржах Лондона і Нью-Йорка

Четвер, 15 листопада 2001, 14:07
Через годину після початку торгів на Міжнародній нафтовій біржі в Лондоні ціна бареля нафти марки "брент" по грудневих ф’ючерсах впала нижче позначки 18 доларів - до 17,99 долара за барель.

У даний момент грудневі і січневі ф’ючерси торгуються за цінами у районі відповідно 18,05 і 18,6 доларів за барель, що на 70 і 57 центів нижче за ціну при завершенні попередньої сесії.

У середу на біржі в Лондоні по суті стався обвал нафтоцін, які за один торговий день впали майже на 10%. У цей день біржа закрилася при ціні грудневих-січневих ф'ючерсів відповідно 18,75 і 19,17 долара за барель.

На Нью-Йоркській сировинній біржі ціни на американську нафту "Вест Техас інтермедіет" впали до рекордно низької з червня 1999 року позначки - нижче за 19 доларів США за один барель, повідомляє РІА Новини*http://www.rian.ru/rian/index.cfm?prd_id=61&msg_id=2012083&startrow=1&date=2001-11-15&do_alert=0).

За інформацією секретаріату ОПЕК, ціни по грудневих ф’ючерсах на післяобідній сесії на Нью-Йоркській біржі у середу впали на 88 центів до позначки 18,86 доларів США за один барель і до кінця торгів ледве дісталися рівня 19,30 доларів США. Така ціна на 46% нижча, ніж та, яка була зафіксована рік тому, відзначають американські трейдери.

Це падіння цін сталося після рішення позачергової 118-ї віденської конференції міністрів енергетики і нафти держав-членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) про зниження квот на видобування і експорт сирої нафти на 1,5 млн барелів у день при умові, що країни, які не входять до світового нафтового картелю, насамперед Росія, вживуть адекватних заходів.

Тим часом, Росія, другий у світі експортер нафти - сирцю, погодилася лише на обмежену кількість підлягаючої скороченню експортної нафти, а Норвегія - третій за величиною постачальник нафти на світові ринки сировини - взагалі відмовилася "порушити національні інтереси і скоротити які б то не було обсяги свого нафтового експорту".

Лише Мексіка оголосила про зниження своїх квот на сиру нафту в розмірі 100 тис барелів на день, хоч ОПЕК чекала від неї скорочення у 150 тисяч барелів. Передбачається, що Оман також скоротить свої експортні нафтові об'єми на 150 тис барелів у день, однак офіційно про це поки оголошено не було.

Зі слів Девіда Беккера, провідного менеджера, що займається питаннями енергетики в "Сіті-бенк" у Нью-Йорку, "члени ОПЕК заявляють про необхідність кооперації з іншими нафтовиробниками, однак у цьому відношенні можуть похвалитися тільки вельми скромним прогресом".

Беккер вважає, що "якщо ОПЕК дійсно скоротить свої нафтові експортні об'єми, то картель дасть найкращий шанс для країн-експортерів нафти, що не входять в ОПЕК".

Як відмітив міністр нафти Кувейту, що брав участь у 118-й віденській конференції, що закінчилася в середу, Адель Халід аль-Сабейх, "ОПЕК більше не конролює ситуацію на світових сировинних ринках".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування