Екс-радник уряду Андерс Ослунд: Кучма настільки слабкий…

П'ятниця, 16 листопада 2001, 10:47
Професор, співробітник фонду Карнегі, колишній радник російського, а потім і українського урядів Андерс Ослунд давно відомий в Україні своїми різкими і відвертими думками. Саме він в кінці минулого року закликав демократичний Захід відноситися до Кучми як до парії, поки він не покаже своєї непричетності до смерті Гонгадзе.

Зараз, в інтерв'ю УП він зізнався, що не вважає, що ситуація в Україні загрожує Кучмі. І не тому, що Кучма сильний, просто склалися інші обставини, які істотно вплинули на розстановку сил в країні.

Ослунд дуже оптимістично дивиться в майбутнє України. Ось як він пояснює свій оптимізм.

"У Росії є небезпека диктатури, хоч я не вірю в це, але ризик очевидний. У Україні я цього не бачу - дуже типово те, що сталося влітку цього року. Суркісу, використовуючи всю його енергію, вдалося зібрати голоси депутатів, щоб пройшли через парламент приблизно 20 лоббістських законів, і потім "злий" президент їх зупинив і застосував проти них право вето. Тому що президент зараз настільки слабкий, що він не може дозволити Суркісу бути настільки сильним. Зараз президент його зупинив. Якби це було роком-двома раніше, то тоді Кучма міг би дозволити Суркісу це.

"Кучма так правильно вчинив через те, що він слабкий, а не через те, що він сильний. Що стосується інших, їм також треба думати про репутацію, їм вже треба думати про те, щоб інші не стали занадто сильними. Зараз вони настільки злі всі, що ніхто нікому не дозволяє нормально заробляти. Це підтверджує, що зараз олігархи набагато слабші...

"Складається враження, що всі настроєні проти всіх, зараз ми бачимо, що олігархи отримують дуже мало підтримки. Наскільки я розумію, у Бакая і Волкова зараз немає поточних прибутків, вони не можуть утримувати свою партію. У них дуже мало підтримки і мало ресурсів - вони не зможуть перемогти так, як це робили раніше.

"...Так, Медведчук і Суркіс з їх групою залишаються, і залишається Пінчук, але Бакая, який ототожнював колись важливу силу, вже немає. Звягільский, Рабінович, Франчуки - вони вже не в силі".

У Ослунда своя ідея - він переконаний, що в умовах боротьби і протистояння олігархів є дуже позитивний момент, і він логічно це доводить.

"У багатьох країнах не було згоди, і проте, Гайдар, наприклад, дуже багато чого досяг, хоч, мабуть не було такої іншої ненависної людини, як Гайдар. Бальцерович досяг більш за всіх, а ненавиділи його дуже сильно. Боротьба - це найкраще рішення. Що дуже важливо, щоб не було згоди в старій еліті. Найкраще, коли стара еліта бореться між собою. Розділіть еліту і дайте їй серйозно боротися між собою, тоді ніхто не зможе красти - практично така обстановка зараз склалася вУкраїні".

Навіть російські олігархи, на думку Ослунда, поліпшують атмосферу в Україні.

"Це був дуже великий удар по Суркісу в минулому році, коли він втратив пару великих тендерів приватизації через таку смішну причиниу - через те, що у нього недосить грошей...

"Адже якщо дивитися на нафтову галузь - де Волков отримав ду-у-уже великі гроші - можливо, 100 або 200 мільйонів доларів через особливі привілеї в нафтовій торгівлі. Потім Юлія Володимирівна це право у нього відняла через парламент, через закон, а не просто через постанову.

"Але зараз через те, що на ринку працюють 3 російські нафтові компанії і казахська, вони контролюють одна одну - це вже ринок і прямий наслідок конкуренції. Вони просто не дозволяють якомусь Волкову впливати на цей ринок. Це просто неможливо політично. Зараз, як ми бачимо, внаслідок цього почали працювати нафтопереробні підприємства в Україні і це дало скорочення торгового дефіциту України на півмільярда доларів - раніше Україні доводилося імпортувати товари нафтопереробки.

Ви бачите, як добре все розвивається?"

Ослунд відзначає ще один позитивний момент нинішньої ситуації в Україні - велику відвертість української еліти. "Раніше ніхто нічого не розказував - зараз вони розказують все, що роблять інші. Я недавно був у Києві і зустрівся з Пінчуком - чарівний чоловік і дуже багато цікавого розказував... Найвідвертіша Тимошенко... Така людина, як Мороз - з ним неможливо було розмовляти 5 років тому, зараз він справляє враження дуже розумної і цікавої людини".

Знайомий з усім українським істеблішментом, експерт виділяє з усієї маси українських політиків екс-прем'єра Ющенка.

"Я думаю, що головна людина - це Ющенко. Тому що Ющенко - це людина, яка виглядає чистою. Коли мало святих, чистота - це головне.

"Я не думаю, що буде мати велике значення, скільки у нього пропаганди, скільки у нього ресурсів, головне - це репутація. І головне - він дійсно щось зробив, це - головний герой. Тимошенко, можна сказати, також багато чого зробила, але проти неї можна і багато чого сказати. Проти Ющенка нічого важливого сказати не можна".



Читайте також виступ Ослунда на конференції у Фонді Карнегі у лютому 2001:

Кучмагейт: політична криза в Україні?

Сторінка Ослунда на сайті Фонду Карнегі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування