За поширення анонімок й агітацію у заборонених місцях депутати пропонують штрафувати

П'ятниця, 16 листопада 2001, 13:25
Верховна Рада України розглянула у п'ятницю законопроект, згідно з яким Кодекс про адміністративну відповідальність доповнюється новим розділом про відповідальність за порушення у ході виборчої кампанії і референдуму.

Законопроектом встановлюється адміністративна відповідальність за публічні заклики або агітацію, за бойкот виборів, референдуму; втручання у роботу виборчої комісії, комісії з референдуму; не виконання рішень виборчої комісії або комісії з референдуму.

Передбачається відповідальність за порушення встановленого порядку опублікування документів, пов'язаних з підготовкою і проведенням виборів і референдумів, за порушення порядку надання відомостей про вибори, про учасників референдуму або списків виборців і тих, хто голосує, порушення права громадян на ознайомлення з такими списками.

Крім того, адміністративна відповідальність передбачається за порушення порядку ведення передвиборної агітації, агітації під час підготовки і проведення референдуму з використанням ЗМІ, а також за проведення передвиборної агітації у період і у місцях, які заборонені законом, і агітацію в день проведення референдуму.

Законопроект має намір встановити адмінвідповідальність за виготовлення або поширення анонімних агітаційних друкарських матеріалів, за порушення порядку розміщення інформаційних і агітаційних матеріалів, умисне знищення або пошкодження інформаційних і агітаційних матеріалів. Крім того, за проведення передвиборної агітації, яка супроводиться наданням виборцям безкоштовно або на пільгових умовах товарів, послуг, цінних паперів, грошей, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей, а також незаконне надання фінансової або іншої матеріальної підтримки виборчої кампанії, використання грошових коштів або отримання матеріальної допомоги виборчої компанії, що перевищує виборчий фонд.

Відповідальність передбачається за незаконну видачу бюлетенів для голосування під час референдуму, замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів, бюлетенів для голосування під час референдуму, що перевищують встановлену кількість.

У той же час, проект пропонує виключити з діючого Кодексу статті, що встановлюють відповідальність за порушення законодавства про вибори президента України і народних депутатів і за порушення законодавства про референдум. Ці правопорушення пропонується розглядати суддям районних (міських) судів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування