"Наша Україна" буде формуватися спочатку

П'ятниця, 16 листопада 2001, 15:07
"Наша Україна" - не гумова. Хоча, за твердженням очевидців блокотворення, зараз заявки на входження до коаліції Ющенка подали 43 партії та громадські організації. Скільки угод між Ющенком та конкретною структурою парафовано, не відомо навіть деяким першим особам – було тільки підраховано, що їх точно понад 12.

Але тепер все змінюється, бо до цього йшлося про політичний блок "Наша Україна", а відтепер – про його передвиборчого тезку. Який буде не таким представницьким, але більш монолітним.

Для запобігання перевантаження човна екс-прем'єра та перевірки на незаплямованість політичної історії, "Наша Україна" вводить механізм допуску до рейтингоносного тіла – тобто до списку. На одному з останніх засідань Ющенко та лідери п'яти партій, які були у блоці з самого початку, прийняли рішення, яке може дещо скоротити присутність різносортного маргіналезу у коаліції безвідмовного екс-прем'єра.

Вирішено, що засновниками передвиборчого блоку є Ющенко та п'ять партій: Рухи Удовенка і Костенка, "Реформи і порядок", Християнсько-народний союз, "Солідарність". Не до кінця з'ясовано статус КУНу, але він начебто також входить до цього списку.

Так от, віднині всі інші політичні та громадські організації, які хочуть бути з Ющенком аж до виборів, для приєднання до блоку мають пройти процедуру узгодження з цими п'ятьма (або шістьма) партіями та самим екс-прем'єром. І стати членом "Нашої України" можна буде тільки у випадку, якщо це одностайно буде ними підтримано, повідомив УП заступник лідера ПРП Сергій Соболєв.

Оптимісти може й вірять, що після такого рішення фундатори блоку пустять до нього інших бажаючих. Але песимісти нагадують – дурних, щоб ділитися квотами, у блоці Ющенка немає. За прогнозом Соболєва, крім названих вище п'яти (шести) партій, учасників у передвиборчому блоці "Наша Україна" більше не буде.

А те, що зараз ледь не через день надходять повідомлення: "у блок "Наша Україна" вступила партія художників-різбярів по дереву", Соболєв пояснює просто – це результат "політичних консультацій". І зараз "Наша Україна", яка складається з 12 (або більше) партій, є просто "політичним блоком".

Єдине, на що матиме змогу сподіватися скинутий таким чином баласт – це виступати з політичними заявами про підтримку коаліції та узгоджувати одномандатні округи, щоб не перетинатися з людьми від блоку Ющенка: "Віктор Андрійович, у нас на хуторі такому-то іде перспективний кандидат, ми ж вас підтримали, підтримайте і ви нас".

Рішення, які узгодять склад саме виборчого блоку "Нашої України", будуть ухвалені після 8 грудня, коли одночасно відбудуться з'їзди Рухів і ПРП. На цю дату орієнтуються і три інших "канонічних" засновники "Нашої України". Отримавши від своїх органів повноваження, партії укладатимуть угоду про створення виборчого блоку. А потім буде спільний з'їзд "Нашої України". До речі, тільки там будуть висунуті кандидати від блоку на мажоритарні округи.

Крім цього рішення – згода всіх сторін на розширення списку учасників – "Наша Україна" ухвалила ще одно. В блоці Ющенка буде принцип "суверенітету квот" – екс-прем'єр та п'ять (або шість) партій погодились, що у інтимну процедуру формування списку кожного з них втручатися ніхто не буде.

Щодо першої п'ятірки, то наче б то це питання в "Нашій Україні" дійсно ще не обговорюють. Для її формування пропонують два принципи. За одним, обличчям блоку стають Ющенко та лідери партій-засновників: Костенко, Удовенко, Пинзеник… За іншим, непартійним принципом, до п'ятірки увійдуть Ющенко плюс знакові постаті. Поки пошепки, але лунають прізвища Миколи Амосова, Юлії Мостової, когось з братів Кличків, Ліни Костенко, Івана Дзюби.

Також ще не визначено, чи відбудеться блокування "Нашої України" з "Єдністю" мера Києва Омельченка. За прогнозом політолога-члена ПРП Миколи Томенка, його колишній шеф має обрати між трьома варіантами.

Або Омельченко кидає всі зусилля на розкрутку блоку, щоб наростити рейтинг та прийти до "Нашої України" з правом на серйозну квоту. Або "Єдність" іде на вибори окремо, а Ющенко та Омельченко обіцяють не боротися один проти одного. Або Омельченка таки переконають, що розриватися не доцільно і варто обмежитися наперед виграшним балотуванням у мери. Тоді, хто б як не волав, "Єдність" приймуть до "Нашої України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
Усі новини...