Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медитація - не остання річ у нашому житті

П'ятниця, 16 листопада 2001, 15:11
Від слова "медитація" пахне Тібетом та йогами, віє недосяжним спокоєм та світовим розумом, енергією та космосом разом взятими. А між тим, все набагато простіше. Медитація для чайників починається з вміння розслабити кожен м'яз свого тіла, а для нас, вічно заклопотаних, це майже неможливо, а от найвищим пілотажем є входження у транс, коли людина може навіть відірватися від землі. Один мій знайомий записався у секцію медитації тільки через те, що його там пообіцяли навчити літати. Не навчили.

Медитація та релаксація – важливі чинники для нашої пам'яті, розумового стану та загального стану організму. Варто поки зупинитися на найпростіших речах цієї премудрої науки – правильному диханні, яке полегшить вам життя у прямому розумінні цього слова. Цьому дуже просто навчитися.

Вам пропонуються вправи Джона Кабат-Зінна, доктора психологічних наук, Директора Клініки Зменшення Стресу у Массачусетському Медичному Центрі. Для їх виконання вам знадобиться тихе місце. Це місце може бути у вашій квартирі, або ж десь на природі, краще у лісі, чи на березі водоймища. Але врахуйте і те, що вам доводиться виконувати вправи кожного дня, отже до вибору місця ви маєте підійти з практичної точки зору.

Отже:

1. Оберіть позу найбільш зручну для вас. Ви можете лягти або сісти. Можете обрати ліжко, або зручний стілець, але не крісло.

2. Якщо ви сидите, то головне, щоб була випростана спина, прямий хребет, та опущені плечі.

3. Якщо хочете, заплющте очі та ввімкніть вашу улюблену музику, якщо є можливість. Бажано, щоб вона була спокійною та мелодійною.

4. Сконцентруйте вашу увагу на вашому животі, відчуваючи, як він піднімається та опускається коли ви вдихаєте та видихаєте. Для цього повітря необхідно набирати не в легені, а у діафрагму.

5. Ненадовго затримайте дихання коли вдихаєте. Дихайте повільно, вам нікуди поспішати.

6. Будьте уважні, ваша увага повинна концентруватися на вашому животі, ви повинні майже відчувати те, як повітря проникає у ваші легені. Як тільки ви помітите, що думками вже десь далеко, одразу зупиніть себе, і поверніться подумки до вашого живота та дихання.

7. Якщо ваші думки все ж ніяк не вдається спрямувати на дихання, тоді просто краще дихати у своє задоволення, але іноді намагатися все ж думати про те, як ви дихаєте, хоча б тоді, коли робите вдих.

Таку вправу з диханням потрібно виконувати протягом 15 хвилин кожного дня, коли вам буде зручніше – зранку, звечора, або під час обідньої перерви. Вже після першого тижня вправ, гарантують спеціалісти, ви відчуєте ті зміни, які принесе у ваше життя така "дихальна терапія". Ваші думки стануть набагато більш "дисциплінованими", ніж були до того, ви станете більш спокійними та врівноваженими.

Зрештою, постійне виконання цих вправ може позитивно відбитися на вашому самопочутті в цілому та вплинути на тонус вашого організму. Якщо ви будете виконувати дихальні вправи кожного дня і навчитесь концентрувати вашу увагу на вашому диханні, то і самі не зчуєтеся, як дуже скоро не зможете без цього обходитися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування