Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кабулі створена військова рада

Субота, 17 листопада 2001, 16:43
У Кабулі під керівництвом генерала Мохаммада Фахіма створена Військова рада, яка буде здійснювати контроль над містом до створення тимчасового уряду.

Після вбивства керівника Північного альянсу Ахмад Шаха Масуда саме Фахим очолив озброєні формування Об'єднаного фронту, а після входження сил альянсу у Кабул став міністром оборони Афганістану.

За повідомленнями з Кабула, Військова рада звернулася до різних афганських партій і етнічних угрупувань з пропозиціями надіслати своїх представників для обговорення складу перехідного уряду.

Вся новітня історія Афганістану, на жаль, свідчить про напружені стосунки і відкриті зіткнення між різними національностями. У нинішній обстановці міжетнічні розбіжності лише посиляться у ході боротьби за владу.

Загони Північного альянсу складаються, в основному, з етнічних таджиків, узбеків і шіїтів-хазарейців. Після входження у Кабул місто було поділене на сектори за етнічними ознаками.

За останнім даними, декілька сотень хазарейців прийшли під Кабул, щоб "на всяк випадок" захистити своїх єдиновірців від можливого переслідування суннітів-таджиків. Однак лідер шіїтів Абдул Карім Халілі заявив журналістам, що його загони не планують входити у Кабул.

Халіли разом з іншим керівником хазарейців Саєдом Хуссеном Анварі виступають за найшвидше введення у Кабул міжнародного миротворчого контингенту для підтримки там закону і порядку. Обидва шіїтські лідери вимагають також розширення складу майбутньої Верховної ради з 120 до 200 членів з тим, щоб у ньому більш повно були представлені всі нацменшини.

У свою чергу, спеціальний посол, генсек ООН в Афганістані, Лахдар Брахимі виступив у Нью-Йорку з критикою Північного альянсу, що затягує, на його думку, процес початку переговорного процесу створення майбутнього уряду країни. Заступник Брахімі, Францеск Вендрелл знаходиться в Ісламабаді і ніяк не вилетить у Кабул для переговорів з керівництвом Північного альянсу, яке захопило велику частину північного і центрального Афганістану і не дуже вже бажає ділитися з будь-ким владою.

У Пакистані також знаходиться новопризначений спеціальний посол США при Північному альянсі, Джеймс Доббінс. У п'ятницю він провів у Пешаварі цілий ряд зустрічей з афганськими лідерами і обговорював з ними майбутній політичний пристрій країни. До цього такі ж зустрічі пройшли в Ісламабаді.

РІА Новини

Читайте також:

* Таліби за наказом мулли Омара залишають Кандагар
* У Кабулі створена військова рада
* Вбиті два охоронці бен Ладена у Джелалабаді
* Буш привітав мусульман з настанням рамадану
* У ході бомбардування загинув найближчий помічник бен Ладена
* В Афганістані створюється інформцентр
* Таліби обіцяють знищити Америку
* У притулку "Аль-Каїди" знайдені детальні креслення бомб і ракет
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування