Таліби за наказом мулли Омара залишають Кандагар

Субота, 17 листопада 2001, 16:44
Таліби залишають Кандагар за наказом мулли Омара, який, як і раніше, знаходиться там, і йдуть у гори для продовження партизанської війни. Влада у місті буде передана, ймовірно, вже у суботу двом пуштунським польовим командирам - муллі Накибуллі і Хаджі Баширу, загони яких стоять біля Кандагара. Про це повідомляє агентство Афган ісламік прес.

Накібулла, пуштун з племені алказаі, належав свого часу до партії "Хезб-е-іслами" Бурхануддіна Раббані, до захоплення Канадагару талібами у 1994 році командував тут армійським корпусом.

Башир є прихильником Юнуса Халіса (лідера власного угрупування партії "Хезб-е-іслами", який перейняв у талібів владу у провінції Нанаграхар і контролює Джелалабад). Він також за національністю пуштун з племені нурзаі, що проживає в районі Канадагара.

При тому, що ці командири виступають проти талібів, вони одночасно категорично противляться входженню загонів Північного альянсу в південні і східні райони Афганістану, населені пуштунами.

У п'ятницю представник МЗС Пакистану Азіз Хан спростував повідомлення іранського радіо, що Усама бен Ладен перейшов ніби на пакистанську територію, назвавши подібну інформацію "абсолютно фальшивою". Більш того, як відзначив прес-секретар президента Пакистану, робляться заходи, спрямовані на недопущення перетину кордону талібами й іноземними бойовиками, що билися в їх рядах.

З його слів, після спеціального засідання вищого військового керівництва Пакистану, проведеного під головуванням президента Первеза Мушаррафа, з участю губернаторів провінцій Белуджістан і Північно-Західної прикордонної, командирів розквартированих там корпусів, а також міністра внутрішніх справ, до кордонів країни приведені додаткові частини, у тому числі, підрозділ регулярної армії у кількості 3 тис. чоловік.

Посилені загони прикордонників і спеціальної поліції, однак ніяких танків сюди не перекидається. Крім того, посилене повітряне патрулювання кордону.

У п'ятницю у районі Баджаура були затримані 4 албанці і двоє громадян Туреччини з числа бойовиків Усами бен Ладена разом з двома десятками пакистанських "добровольців", що вирішили повернутися на батьківщину через перевал Гхакі. Їх вже допитують цивільні і військові слідчі у Пешаварі.

Два тижні тому на допомогу талібам декілька тисяч пуштунів перейшли з прикордонних районів Пакистану в Афганістан. Власті Пакистану збираються затримувати бойовиків, які повертаються, і застосовувати до них встановлені законом покарання.

У Кабулі у п'ятничних проповідях мулли закликали афганців затримувати всіх іноземних бойовиків, що билися на боці талібів, і передавати їх новій владі. При цьому духовні керівники закликали жителів Кабула не чинити самосуду

РІА Новини

Читайте також:

* У Кабулі створена військова рада
* Вбиті два охоронці бен Ладена у Джелалабаді
* Буш привітав мусульман з настанням рамадану
* У ході бомбардування загинув найближчий помічник бен Ладена
* В Афганістані створюється інформцентр
* Таліби обіцяють знищити Америку
* У притулку "Аль-Каїди" знайдені детальні креслення бомб і ракет
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування