Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Таліби ще контролюють Кандагар, проте Кундуз вже готові здати

Понеділок, 19 листопада 2001, 11:53
Становище талібів в Афганістані стає критичним. Після декількох днів американського бомбардування 20-тисячне угрупування талібів, блоковане у місті Кундуз на півночі Афганістану, готове капітулювати.

Як заявив в інтерв'ю BBC командуючий військами талібів у Кундузі мулла Дадулла, він готовий вести переговори про здачу міста або з Північним альянсом, або з представниками колишнього монарха країни Захір Шаха за посередництва ООН.

Основна вимога Дадулли - забезпечення безпеки талібських бійців після того, як вони складуть зброю і залишать місто.

Разом з тим Дадулла спростував інформацію про те, що у Кундузі є також арабські і чеченські найманці. Зі слів мулли, всі араби, які воювали в його армії, ще декілька тижнів тому залишили провінцію.

Однак за даними Північного альянсу ці відомості не відповідають дійсності. Як передає індійське радіо з посиланням на свої джерела у антиталібській коаліції, приблизно 60 чеченських найманців покінчили життя самогубством, утопившись у ріці Аму-Дар'ї.

На випадок невдачі переговорів з талібами Північний альянс стягує у район Кундуза додаткові військові підрозділи. Однак, на думку військових експертів, штурм Кундуза небажаний.

У випадку якщо альянс і мулла Дадулла не досягнуть компромісу, битва за Кундуз стане найкровопролитнішою за час всієї війни в Афганістані: під ударами американської авіації, за даними талібів, тільки мирних жителів загинуло у місті вже більше тисячі.

Тим часом на півдні країни ситуація не зазнала особливих змін. Озброєні формування талібів, як і раніше, утримують Кандагар і чотири сусідні провінції. Переговори між лідерами талібів і групою старійшин, що представляють інтереси екс-короля Захір Шаха, поки не увінчалися успіхом, якщо не вважати попередньої домовленості про те, що духовний лідер талібів мулла Омар складе свої повноваження, повідомляє Газета.Ру.

Але таліби відмовляються повністю передавати владу лідерам місцевих пуштунських племен. Максимум, на що вони готові піти - це передати незначну частину повноважень на рівні місцевих адміністрацій.

Тим часом американці вважають, що Усама бен Ладен все ще знаходиться в Афганістані, і його посилені пошуки спецпідрозділами армії США продовжуються. При цьому Петангон вже не розраховує взяти терориста живим – солдатам спецпризначення даний наказ відкривати вогонь на поразку у разі виявлення бен Ладена, оскільки, за повідомленнями американської розвідки, голова "Аль-Каїди" не має наміру здаватися у полон.

Згідно з останніми даними з пакистанських джерел, бен Ладен може переховуватися поблизу міста Джелалабад, де існує цілий комплекс гірських печер. У пошуках терориста, крім спецпідрозділів США, задіяні місцеві афганські озброєні угрупування, які не відмовляться отримати $25 млн, які США готові заплатити за голову бен Ладена.

Читайте також:

* Убитий ще один помічник бен Ладена - польовий командир Намангані
* Таліби ще контролюють Кандагар, проте Кундуз вже готові здати
* Внаслідок повітряних ударів США таліби втратили більше тисячі бойовиків
* Після 5-річної перерви знову виходить в ефір кабульське телебачення
* Талібів, які мають намір здатися Північному Альянсу, розстрілюють
* Таліби обіцяють знищити Америку
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування